Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ny inflationssiffra väntas slå ut den gamla

Joakim Goksör/TT

Publicerad 15.01

Snabbare inflationssiffror kan få Riksbanken att fatta snabbare räntebeslut, enligt bedömare. Arkivbild.

Den nya snabba inflationssiffran – som Statistiska centralbyrån (SCB) börjar redovisa i morgon – kommer att slå ut den ordinarie inflationssiffran som den viktiga, tror experterna.

– Jag tror marknadsreaktionen kommer i samband med snabb-KPI, säger storbanken SEB:s inflationsexpert Olle Holmgren.

Sedan kanske man vill stämma av detaljer kring exempelvis varukategorier eller hur det ser ut i olika sektorer i den stora rapporten, som kommer någon vecka senare, resonerar han.

”Det får marknaden avgöra”

Andra tunga prognosmakare är inne på samma spår.

– Det som troligtvis kommer att ske är att den här snabba siffran blir den viktiga, säger Albin Kainelainen, generaldirektör på Konjunkturinstitutet (KI).

John Eliasson, produktansvarig för inflationsrapporterna på SCB, ser samma utveckling framför sig.

– Men vi får se. Det får marknaden avgöra, säger han.

Det är SCB som själva tagit initiativ till den nya rapportserien, kallad “Snabb-KPI”. En “stark efterfrågan” på snabbare data ligger bakom beslutet – och att euroländerna sedan länge redovisar samma typ av snabbestimat, enligt Eliasson.

SCB har fram till nu stuckit ut som den statistikmyndighet i Västeuropa som är sist ut med inflationssiffror.

– Det finns användare som hört av sig och frågat varför. Nu blir det inte så längre, säger Eliasson.

Inflationen väntas sjunka

Kainelainen på KI tror att Snabb-KPI på marginalen kan få Riksbanken, som använder inflationen som en avgörande parameter för sina räntebeslut, att agera lite tidigare.

– Det är klart att det kan spela roll på marginalen, säger KI-chefen.

– Det är generellt sett bra med mer data och de här har hög tillförlitlighet, har det visat sig i andra länder. Men det är inte alltid bra att få mer data om den är väldigt skakig. Det kan ställa till problem, tillägger han.

Bland analytiker ligger snittprognosen inför tisdagens rapport om septemberinflationen – SCB:s första Snabb-KPI – på att KPIF-inflationen sjunker till 1,1 procent, ned från 1,2 procent i augusti, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

När det gäller KPIF exklusive energipriser – det vill säga den underliggande inflationen – ligger förväntningarna på 1,9 procent, mot 2,2 procent i augusti.

Riksbankens mål är en KPIF-inflation på 2,0 procent.

Följ ämnen i artikeln