Aftonbladet

Dagens namn: Alfons, Inez

Norsk krona hot mot gränshandel

Publicerad 2013-08-23

Valutan tappar i värde jämfört med kronan - hotar gränshandeln

Den norska kronan har tappat i värde den senaste tiden och ligger på sin lägsta nivå mot den svenska kronan på nio år.

Det kan påverka gränshandeln – då många norrmän åker till Sverige för att shoppa.

Norrmännen får i dagsläget betala drygt 91 norska kronor för en svensk hundralapp. En viss avmattning i norsk ekonomi är en förklaring, men att få ner växelkursen är också en medveten strategi från landets centralbank för att stärka konkurrenskraften.

Sett på några års sikt är förändringarna stora. I februari 2009 behövde norrmännen bara betala drygt 75 norska kronor för en hundra svenska. Det var en topp som inte varade så länge, men värdet har pendlat kring en betydligt högre nivå än i dag.

Politiker oroliga

Norges beroende av oljan ligger bakom centralbankens önskan om en lägre växelkurs.

– Norges bank har justerat penningpolitiken genom att tydligt signalera låga räntor väldigt länge. Norge har blivit en extremt oljeberoende nation, med hög lönetillväxt, som drivits på av oljesektorn och den offentliga sektorn. Tillsammans med stark krona har det lett till att den icke-oljeproducerande sektorn riskerar att suddas ut, säger Carl Hammer, ansvarig för valutaanalys på SEB.

Även från politiskt håll är man orolig för konkurrenskraften och vill se en svagare krona.

En annan effekt av den svagare norska kronan är att svenskar som åker till Norge för att jobba och spara ihop pengar får mindre med sig hem, räknat i svenska kronor.

Samtidigt ligger de norska lönenivåerna så mycket över Sveriges att Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen, inte tror att det kommer att leda till att någon avstår från att åka till Norge just med hänvisning till valutan.

– De verkliga vinnarna på skillnaderna mellan Sverige och Norge är dagpendlarna, som lever med svensk prisnivå och norska löner. Jag tror att valutan har en marginell påverkan på dem, säger han.

”Spelar mindre roll”

De svenska företagen som lever på gränshandeln är inte oroliga för att valutan ska påverka intäkterna.

– Om man får betala 90 eller 95 norska kronor för en svensk hundralapp spelar mindre roll när många varor kostar hälften av vad de gör i Norge, säger Ståle Lövenheim, chef för Norby shoppingcenter i Svinesund.

Valutakursens påverkan på gränshandeln skiljer sig mellan Sveriges grannländer.

– För Danmark och Finland är valutan väldigt viktig. Det är egentligen bara den som gör att det blir en prisskillnad mellan länderna, säger Henrik Vestin, utredare på HUI Research som gör en årlig rapport om gränshandeln.

Effekten gick att se förra sommaren, då svenska kronan stärktes mot alla valutorna. Gränshandeln mot Danmark och Finland gick ner, medan den mot Norge inte påverkades alls lika nämnvärt.

– Det finns andra saker som ligger bakom prisskillnaden mellan Norge och Sverige, som höga skatter i Norge på varor som alkohol och tobak, och importtullar, säger Henrik Vestin.

– På tio års sikt ser vi inget hot mot gränshandeln. På längre sikt är det svårare att säga.

Ett större hot mot företagen som är verksamma i gränshandeln är konkurrensen. Det öppnar fler och fler köpcentrum som tar kunder av varandra.

– Volymen kommer att fortsätta växa men för dem som är verksamma kanske lönsamheten blir lite sämre. Man kanske inte kan skära guld med täljkniv längre. Det blir lite mer normala villkor, säger Henrik Vestin.

TT

Följ ämnen i artikeln