Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Varning för höjda matpriser

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-11-22

Handeln: Leverantörerna kräver stora prishöjningar

Nästa år kan matkassen komma att bli rejält mycket dyrare.

Livsmedelsleverantörerna kräver prishöjningar med upp till fem procent, något som Ica, Coop och Axfood säger bestämt nej till.

– Vi är helt emot de här prishöjningarna, säger Cecilia Giertta, kommunikationschef för Axfood till aftonbladet.se

Dagligvaruhandeln förhandlar nu med många av sina leverantörer om nästa års priser. Ansvariga för Ica, Coop och Axfood hävdar att det finns krav om prishöjningar på mellan tre till fem procent från leverantörernas sida.

– De ställer väldigt höga krav på prishöjningar. Vi ser önskemål om höjningar på mellan tre till fem procent. Det är en väldigt hög höjning, säger Cecilia Giertta, kommunikationschef för Axfood till aftonbladet.se.

Prishöjningarna motiveras enligt henne med höjda energipriser, ökade löner, högre råvarupriser, dyrare transporter, dyrare emballage och höjda räntor.

Slår mot konsumenterna

Eventuella prishöjningar kan komma att slå direkt mot konsumenterna.

– Om leverantörerna får igenom sina krav blir det dyrare varor. Våra kunder kan inte betala sådana höjningar. Vi känner våra kunder och det går inte att betala fem procent mer för en vara. Man kan få betala uppemot 40 kr för en limpa då, säger hon.

Enligt Cecilia Giertta kan priset på såväl mejeriprodukter som ött påverkas.

– I princip påverkas allt. Det handlar om allt från sädprodukter, kött, mejeriprodukter, flingor. Allt påverkas, även drycker.

Tomma hyllor

Eftersom handeln inte vill höja priserna kan leverantörerna räkna med hårt motstånd. Om parterna inte kommer överens, kan det leda till att vissa hyllor i butikerna får stå tomma.

– Om de vill höja med fem procent och vägrar leverera om vi inte betalar det så blir det hål i hyllorna. Men vi hoppas att det inte blir så utan att vi ska kunna mötas i förhandlingar. Om vi inte får stopp på detta så kommer det ske efter nyår, säger Cecilia Giertta.

Även på Coop hoppas man kunna lösa konflikten innan nyår.

– Vi hoppas på att vi kan komma överens. Men samtidigt går det inte att utesluta att det kan bli tomt i vissa hyllor. Det har hänt tidigare, säger Magnus Frisk som är informationschef på Coop Sverige.

Rationalisera verksamheten

Dagligvaruhandeln tycker att leverantörerna i första hand måste effektivisera sin produktion, så att de på så vis kan spara pengar där och då slippa ta ut ökade kostnader på kunderna.

– Vi rationaliserar själva för att hålla konsumentpriserna nere. Vi förutsätter att de också gör sitt för att hålla kostnaderna nere, säger Magnus Frisk.

Även Ica är emot prishöjningarna och anser att det nu är upp till leverantörerna att göra sitt för att pressa priserna.

– Nu är det hög tid att leverantörsledet också ser över sin effektivitet, istället för att bara föra kostnaden vidare till kunderna. Vi kan inte acceptera omotiverade prishöjningar på varor i butikerna, säger Björn Olsson som är presschef på Ica.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund

Följ ämnen i artikeln