Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Så maxar du ditt sparande under 2020

8 tips: Så lyckas du bäst på börsen

Uppdaterad 2019-12-14 | Publicerad 2019-12-12

Han liknar ränta-på-ränta vid riskorn på ett schackbräde.

Samtidigt bör man tänka bort ordet ”pension” för att lyckas med sitt pensionssparande.

Ekonomen Erik Sprinchorn ger här sina bästa tips för hur du maximerar din sparbössa under nästa år.

Historien om riskornen på schackbrädet har berättats i flera olika former genom åren.

I korta drag går den ut på att en fattig person kommer till en rik person. Den fattiga har något att sälja, ett schackbräde, och säger till den rika:

”Jag begär inte mycket, allt jag vill ha är ett riskorn på brädets första ruta, två på andra rutan, fyra på tredje och åtta på fjärde”. Som sedan fortsätter likadant på brädets 64 rutor.

”Visst”, säger den alltid lika naiva rikingen enligt myten, som tror sig ha gjort en hejdundrande bra affär.

Och ”tack”, säger den fattige som visslande går därifrån cirka 9 miljarder miljarder riskorn rikare.

”Väldigt kraftfullt”

Enligt Erik Sprinchorn, aktieförvaltare och medgrundare av fonden Core ny teknik, går historien att likna vid den i privatekonomiska kretsar så mytomspunna ränta-på-ränta-effekten.

– Det är givetvis en extrem variant, men ränta-på-ränta är väldigt kraftfullt, säger han.

Varför är det så kraftfullt?

– Om du sparar 500 kronor i månaden i 40 år så har du satt in 240 000 kronor. Har du då ett sparkonto med 0,5 procents ränta har du 245 000 kronor, det är ju ingenting i ränta.

– Men sätter du in samma pengar på en hypotetisk aktiemarknad under de 40 åren, avkastar 8 procent per år vilket är det aktiemarknaden har avkastat i snitt de sista 20 åren, då har du 2 miljoner i fonden.

Det svåra för många unga är att väl komma igång med sparandet. Hur ska man motivera den gruppen?

– Jag tror att man ska tänka bort ordet pension, man ska snarare spara för sin frihet, för sitt oberoende och för att kunna styra sitt eget öde.

Behöver inte vara insatt för att spara

Och det behöver inte vara svårt, menar han. Bara ordet aktiemarknad kan få vem som helst att somna av tristess, och det kan upplevas som en tröskel så hög som någon att ta sig över och förstå.

– Man behöver inte vara så insatt. Den stora insikten man behöver ha är att aktier är bättre än räntor, och nummer två är att man måste vara motiverad och sätta igång, ta makten över sitt eget liv. Sluta fundera, bara börja spara.

Åtta tips – så lyckas du med ditt sparande

  1. Månadsspara som Einstein
    All forskning kring beteendevetenskap visar att månadssparande är den bästa sparformen som finns. Sätt av ett litet belopp varje månad – hur litet det än må vara. Till och med Albert Einstein erkände att ränta-på-ränta-effekten är den starkaste kraften i Universum och därför är månadssparande oslagbart. Det vanligaste misstaget är att man tänker spara större engångsbelopp i framtiden och det blir aldrig av.
  2. Autogiro - spararens bäste vän! 
    Sparpsykologer har visat att de som sparar med autogiro lyckas bättre än de som sätter av olika engångsbelopp manuellt. Fördelen med autogiro är även att det gifter sig väl med månadssparande och ränta-på-ränta-effekten. Du glömmer av att du har ett sparande och anpassar din konsumtion därefter. Har du ditt sparande på autogiro så ökar sannolikheten markant att du lyckas med ett regelbundet sparande.
  3. Spara 500 kr - få 245 000. Investera 500 kr - få 2 000 000
    Vi lever i en tid med låga räntor. 1 av 4 svenskar sätter av allt sitt sparande på sparkontot. I dagsläget ger sparkontot en ränta på under 0,1%. Sätter du av 500 kronor i månaden i 40 år – från 25 år till pension – så har du 245 000 kronor, varav bara 5 000 kronor är ränta. Sätt av samma belopp på börsen som i snitt avkastat över 8 procent om året de sista 20 åren så får du efter 25 år i stället 2 miljoner på banken tack vare ränta-på-ränta-effekten.
  4. Sluta oroa dig för lågkonjunkturen!
    Sparar man långsiktigt har aktier alltid varit överlägsna. Den vanligaste frågan man får höra är om börsen börsen ska gå upp eller ned närmsta tiden? Har man ett månadssparande köpare man varje månad till både lägre och högre kurser. 2 av 3 år går börsen upp. Under korta tidsperioder kan det känns tryggt med pengar på sparkontot, men över tid så är den största risk man kan ta att ha för liten andel aktier. Både i tidsperioder av höga och låga räntor har aktier varit den bästa sparformen. 
  5. Investera i branscher – inte länder!
    Rådgivningsmodeller från många banker fokuserar fortfarande på regioner och inte branscher. För 30 år sedan var det något exklusivt, att kunna erbjuda en investering utanför Sverige och av gammal vana är de flesta rådgivningsmodeller baserade på just geografi. De senaste åren har bransch blivit en viktigare drivkraft än land. Investera i branscher som digitaliseras och har teknik som kärna, det är en oundviklig utveckling som kommer att ge avkastning.
  6. Investera i ägarledda bolag för hållbarhet
    Om du vill investera för en hållbar värld: undvik de bolag och branscher som inte tar miljö, etik och hållbarhet på allvar. Försök även leta efter tydligt ägarledda bolag, de brukar dels utklassa börsen i avkastning och samtidigt ta hållbart värdeskapande på större allvar. Om du investerar i en fond: fråga om fondförvaltaren träffar alla bolagen, det är det enklaste knepet för att investera ansvarsfullt.
  7. Undvik storbolagen
    Undvik att investera i enskilda aktier eller fonder som fokuserar enbart på storbolag. Bara genom att undvika börsens tio största bolag så lyckas pensionsspararen bättre över tid. Småbolagsfaktorn har varit det enklaste knepet för småspararen att slå index över tid.
  8. Investera bara i det du förstår
    Om du investerar i aktier: investera enbart i lönsamma bolag där du förstår bolagets produkt. Om du investerar i en fond, se till att förstå fondens strategi. Om någon ringer dig med en komplicerad produkt där avgift och struktur är svår att förstå, ta dina pengar och spring. Det vanligaste misstaget småsparare gör är just att investera i förlustbolag med allt för hög risk.