Aftonbladet

Dagens namn: Alfons, Inez

Stora skillnader i premiehöjningar

Uppdaterad 2013-08-07 | Publicerad 2013-08-04

Priset på hemförsäkringspremien kan skena med 20 procent per år. Ändå är det få som byter till ett billigare alternativ eller försöker pruta ner priset.

– Många håller fast vid den försäkring man har haft i alla år. Vi konsumenter är alldeles för dåliga på att jämföra priser och byta hemförsäkring. Och en aktiv konsument kan få ner priset, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare hos Sveriges konsumenter.

Men det är ingen lätt match att ställa olika hemförsäkringar mot varandra.

– Alla bolag har egna varianter som gör att det inte går att jämföra försäkringarna direkt. Dessutom har bolagen en djungel av egna regler och uträkningar för hur priset sätts som det är väldigt svårt för konsumenten att sätta sig in i. Det är lätt att man ger upp, säger Maria Wiezell.

Har stigit

För att göra det enklare för försäkringskunderna att göra prisjämförelser uppmanar Maria Wiezell försäkringsbolagen att ta fram likvärdiga försäkringsalternativ.

Sedan 2009 har snittpriset på hemförsäkringspremien för lägenheter stigit med 16 procent till 1 730 kronor, visar en sammanställning som jämförelsesajten Compricer har gjort.

Enligt Rickard Lyrsell, försäkringsrådgivare hos Insplanet som förmedlar försäkringar till privatpersoner, är det stora skillnader mellan hur mycket olika bolag höjer premierna per år.

– En del bolag höjer tio procent, andra tjugo procent medan vissa inte höjer något alls. Min erfarenhet är att det främst är de större bolagen som gör höjningar. Och det är dem folk känner till och försäkrar sig hos.

Försäkringsbolaget If bekräftar att premiepriset har höjts de senaste åren.

Fler vattenskador

– Vi har behövt göra en justering uppåt för ganska många kunder de senaste åren på grund av att vi har haft väldigt mycket skador, framför allt vattenskador. Vi måste ta ut priser för de utgifter vi har, säger Carolina Uliana, chef för bolagets externinformation.

Även den som inte har råkat ut för några skador måste vara beredd på att få en dyrare premie.

– Som kund ska man alltid ta höjd för prisökningar, men om det blir fem, tio eller femton procent är svårt att säga. Bor man i ett område som är mer utsatt för översvämning eller inbrott kostar det mer, säger Carolina Uliana.

Men Maria Wiezell ställer sig frågande till om det verkligen är fler skador som driver upp priserna.

– Som argument för att höja priserna brukar försäkringsbolagen säga att skadorna ökar. Men jag vet inte om det verkligen är så. Det är få försäkringsbolag som inte går med ganska bra vinst.

TT

Följ ämnen i artikeln