Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Utbudsexplosion på bostadsmarknaden

Publicerad 2017-12-01

Nyproduktionen leder till jätteutbudet på bostadsmarknaden.

Utbudet av bostäder ligger just nu på ”historiskt” höga nivåer. Under november ökade det med 40 procent jämfört med förra året, visar nya siffror från Hemnet.

– Det kommer sannolikt bidra till att fortsatt kyla av marknaden, säger Staffan Tell på Hemnet.

På några månader har svensk bostadsmarknad lagt om kursen totalt. Från att ha präglats av litet utbud och explosiva prisuppgångar, badar nu spekulanter i tillgängliga objekt med fallande priser till följd.

I november ökade utbudet av bostadsrätter på Hemnet med 40 procent jämfört med samma månad förra året. Totalt fanns över 20 000 objekt till salu.

Ökad nyproduktion

Och då är inte nyproducerade lägenheter inräknade.

– Det är en historiskt hög siffra och kommer sannolikt bidra till att fortsatt kyla av marknaden, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Ökad nyproduktion och trögare försäljningar är huvudförklaringarna till det växande utbudet.

Störst är ökningen i Stockholm (+48 procent), men även Västra Götaland och Skåne sticker ut med stor utbudsökning.

Även antalet villor till salu blev fler (+14 procent) under november. Tydligast är utvecklingen i Stockholm med en uppgång på hela 58 procent.

”Vill sälja villan”

– Bostadsrättsmarknaden och villamarknaden hänger ihop. En kvalificerad gissning är att det finns en större grupp som köpt en nyproducerad lägenhet och nu vill sälja villan, säger Staffan Tell.

Till följd av det stora utbudet har bostadsmarknaden den här hösten slagit över till köparens fördel. Priserna är satta under press – en utveckling som lär fortsätta enligt Staffan Tell.

– Vi har sett att utgångspriserna under september och oktober legat under slutpriserna. Vi såg en liknande utveckling efter Lehman Brothers-kraschen och Greklandskrisen. Det kan ta flera månader innan köpare och säljare hittar en ny nivå.

Skärpta krav kan påverka

Att regeringen nu gett klartecken till att skärpa amorteringskravet från och med mars nästa år kan kortsiktigt skapa ett ännu större utbud, tror Staffan Tell.

– Det såg vi 2015 och 2016 i samband med att det nuvarande amorteringskravet las fram, drogs tillbaka och sedan antogs. Även om inte lika många omfattas den här gången kan det leda till ökad aktivitet.

På längre sikt kan däremot effekten bli den motsatta.

– Den kan leda till inlåsningseffekter som gör att de med amorteringsfria lån sedan tidigare drar sig för att flytta, säger Staffan Tell.

Tecken på att bostadsmarknaden svajarTecken på att bostadsmarknaden svajar