Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

De blev stenrika på dåliga aktieråd

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-11-28

Toppcheferna i Hagströmer & Qviberg fick miljontals kronor i bonus

Förra året bad de om ursäkt för sina dåliga aktieråd.

I år har omkring 50 personer fått sparken.

Men toppcheferna på Hagströmer & Qviberg har inte drabbats av krisen. Ekonomi24:s genomgång visar att flera av toppcheferna under 2000 kvitterat ut mångmiljonbelopp i lön och bonus.

2000   ett guldår H&Q gick ut och bad om ursäkt för sina dåliga råd under 2000. För vd Anders Böös blev det ändå ett riktigt guldår med lön och bonus på 43,4 miljoner kronor. För tillträdande vd Patrik Enblad blev summan  bara  25,8 miljoner.

De anställda på Hagströmer & Qviberg står som solklara vinnare i den finansbransch som under år 2000 tjänade pengar på det minst sagt turbulenta börsklimatet.

I den genomgång Ekonomi24 gjort toppar Anders Böös, fram tills helt nyligen VD för H&Q, och Patrik Enblad, ny VD, ligan med löner på 43,4 Mkr respektive 25,8 Mkr. Utöver dessa tjänade även flera toppchefer i bolaget stora pengar under 2000. Per Axman, chef för private banking tjänade 13,5 Mkr, Johan Unger, chef för corporate finance-verksamheten drog in 12,2 Mkr.

Det faktum att H&Q-cheferna tjänat bättre än många andra innebär dock inte att de presterat bättre än andra. Snarare tvärtom. H&Q har varit strategiskt tunga inom IT- teknik- och telekombranschen och fram tills helt nyligen haft en bred täckning vad gäller börsens konsultbolag. En av dem som i samband med att IT-racet tog fart valde att hänga på var analyschefen Odd Bolin, som snabbt avancerade till att bli en av Sveriges högst rankade teknologianalytiker.

Bad om ursäkt - fick 7 Mkr

Mot slutet av år 2000, med facit i handen, fick han dock gå ut att be om ursäkt för att grovt ha missbedömt marknaden. I ett e-mail till mäklarfirmans kunder skrev han i januari 2001 att dessa ”säkert märkt att vi har legat helt fel i många av våra rekommendationer under år 2000.” Denna felbedömning till trots lyckades han själv komma ur året med 7,2 Mkr i taxerad inkomst.

Till H&Q:s fördel kan dock sägas att många aktörer som legat lika fel inte bett om ursäkt alls, och de branschreaktioner som följde på Odd Bolins e-mail talade om en ”rakryggad attityd” och ”sund självkritik”.

Uppgifterna om H&Q-chefernas höga löner offentliggörs med sämsta möjliga tajming och lär sticka i ögonen på de cirka 50 personer som fått lämna firman till följd av det stålbad finansbranschen nu genomgår. Efter tisdagens genomgång har Ekonomi24 fått in flera reaktioner på det faktum att H&Q nu är ett av de bolag som går ut och ber sina anställda att gå med på lönesänkningar för att minska firmans kostnader.

Ett hån mot personalen

”Det är väl allmänt bekant att HQ dragits med problem och dessutom "fått göra sig av med" personal. Då är det mycket stötande att se hur vissa i företaget lyfter dessa fantasilöner. Det är ett hån mot den övriga personalen och framförallt de som fått eller skall få gå”, skriver en Ekonomi24-läsare i den debatt som uppkommit i spåren av finansbranschens topplöner.

För att anpassa bolagets kostym till de rådande omständigheterna sjösattes tidigare under hösten ett åtgärdsprogram. IT-och teknikstrategin sägs dock ligga ”bergfast” även i fortsättningen vilket kanske kan förklara det faktum att H&Q-aktien under de senaste veckornas återhämtning ligger långt efter konkurrenter som till exempel Carnegie och Nordiska.

Läs mer på ekonomi24.se

Lotta Edling (lotta.edling@ekonomi24.se)

Följ ämnen i artikeln