Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Var tredje pensionär under fattigdomsgräns

Publicerad 2013-06-19

Mer än var tredje pensionär får ut mindre än 10 800 kronor i månaden och ligger under fattigdomsgränsen.

Mer än var tredje pensionär får ut mindre än 10 800 kronor i månaden i allmänna ersättningar och ligger därmed under fattigdomsgränsen.

Det gäller betydligt fler kvinnor än män.

Det framgår av en utredning som Pensionsmyndigheten gjort och som omfattar 800 000 personer, 66 år eller äldre.

– Så får inte ett välfärdssamhälle ha det. Det skrämmande är att politikerna verkar undvika frågan. Det kostar pengar att åstadkomma en förbättring, men det måste det få göra, säger Curt Persson, ordförande i Pensionärernas riksorganisation (PRO).

Han menar att man måste höja den lägsta pensionen och se över bostadstillägget.

Riskgrupper

Men alla under fattigdomsgränsen är inte fattiga, poängterar Pensionsmyndigheten. Andra inkomster som inte är medräknade, till exempel tjänstepension, bidrar till att höja inkomststandarden. Men fyra grupper löper särskilt stor risk för att få låg pension: Gifta kvinnor med låg egen inkomst, ogifta pensionärer av båda könen, de som flyttat till Sverige sent i livet och de som saknar tjänstepension och andra pensionsinkomster.

Lisbeth Malm i Göteborg är förtidspensionär och får ut 11 400 kronor i månaden, inklusive bostadstillägg. När hyran på 5 700 kronor och resten av räkningarna är betalda har hon 70 kronor om dagen att leva på.

Kämpig ekonomi

– Man köper aldrig mat om det inte är halva priset. Kläder köper jag på loppis eller får av anhöriga. Men jag kan ju aldrig göra något, inte gå på bio eller en konsert. Man skäms, det känns som att man inte har något människovärde. Har du inga pengar så att du kan göra något har du heller inget människovärde.

Hela sitt liv har Lisbeth Malm kämpat med ekonomin. Ibland har hon haft flera jobb samtidigt för att kunna försörja sin fyra barn. Hon har bland annat kombinerat städjobb med att dela ut tidningar. Men många av jobben har varit tillfälliga och inte gett några pensionspoäng.

– De som har så låg inkomst som vi borde vara skattebefriade, säger hon.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson menar att en av de största samhällsutmaningarna de kommande åren är att hitta nya möjligheter att höja pensionen för de flesta.

– Nu måste det bli mer fokus på hur man ska hjälpa de lågavlönade att komma upp, säger han till TT.

TT

Följ ämnen i artikeln