Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Slaget om miljonerna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-05

Sportbladet granskar spelet om pengarna bakom allsvenskan

I dag avgörs allsvenskan.

Men avslutningen handlar om så mycket mer än pokaler, guldhattar och segerbanketter.

Det handlar om allsvensk existens, spel i Europa och mångmiljonintäkter.

När allsvenskan avgörs idag slåss två lag om SM-guld och en chans att nå Champions League, fem lag om en plats i Royal League, tre lag om allsvensk existens och 14 lag om miljonintäkter.

När allsvenskan summeras i kväll ska SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll, dela ut sina segerpremier.

Guldlaget kammar - förutom äran, goodwill och Europaspel - hem en saftig segerbonus på minst 4,3 miljoner svenska kronor.

Tvåan får lite drygt fyra miljoner.

- Vi har redan säkrat en bra placeringsbonus, spel i Europa och i Royal League. Rent ekonomiskt skulle det betyda en del, säger AIK:s VD Charlie Granfelt som ändå vill betona den sportsliga skjutsen.

Känslomässigt lyft

- Ett SM-guld skulle betyda ett stort lyft för hela föreningen. Man vinner det inte så ofta och ett guld hade varit ett känslomässigt lyft för alla som jobbar för AIK och för alla våra supportrar, säger Granfelt.

Elfsborgs sportchef Stefan Andreasson:

- Ett SM-guld stärker varumärket Elfsborg och alla fördelar det innebär. Det lyfter föreningen och ger självförtroende till alla som jobbar i föreningen. SM-guldet är det enda som är värt någonting. Ingen bryr sig om en seger i Svenska Cupen.

Nedanför guldstriden slåss fem lag om en plats i Royal League.

Bara kvalificeringen dit ger klubbarna 1,2 miljoner.

- Royal League är otroligt viktigt för oss. Sportsligt är det en möjlighet att möte internationellt motstånd i tävlingsmatcher och skaffa sig erfarenhet. Ekonomiskt kan det bli en ordentlig vinst, säger Hammarbys VD Henrik Appelqvist.

Summor på 10 miljoner

Med bonussystem, prispengar, tv- och sponsorintäkter kan vinnaren av hela turneringen räkna hem en vinst på minst tio miljoner.

Lagen som slåss om sin allsvenska existens i botten slåss även för att behålla sina mångmiljonintäkter.

I år fick de allsvenska lagen lite drygt sex miljoner kronor i tv-avtalspengar av SEF. Superettanlagen fick drygt 1,5 miljoner.

Sammanlagt med sponsor- och biljettintäkter kan en plats i allsvenskan betyda inkomster på uppemot tio miljoner.

- Vi är förberedda på det värsta och har budgeterat för spel både i allsvenskan och superettan sedan några veckor tillbaka, säger Stefan Allbäck, sportchef i Örgryte.

Marcus Leifby

Följ ämnen i artikeln