Experter: Höga inflationen pekar mot minst en räntehöjning till
Publicerad 2023-08-15
Inflationen i Sverige är fortsatt hög.
Det pekar mot minst en till räntehöjning i höst.
– Riksbanken kommer sannolikt höja med 25 punkter i september, säger sparekonomen Shoka Åhrman.
Inflationen i Sverige är fortsatt hög. Jämfört med för ett år sedan var priserna under den gångna juli-månaden enligt KPI 9,3 procent högre, samma siffra som noterades för juni i år.
Den så kallade kärninflationen, där energipriser inte räknas in, stiger däremot med 0,4 procentenheter till 8 procent. Inflationen enligt KPIF, det mått Riksbanken förhåller sig till, sjönk med 0,2 procentenheter till 6,4 procent. Målet är en inflation på 2 procent.
– Inflationstakten är fortsatt hög även om vi ser en trend med avtagande inflation och lägre livsmedels- och energipriser. Det gör att Riksbanken sannolikt kommer att höja styrräntan med 25 punkter i september, säger Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP/Storebrand, i en skriftlig kommentar.
Men ytterligare räntehöjningar kan komma senare under terminen.
– Det är fortsatt inte helt uteslutet med ytterligare en höjning i höst med tanke på att inflationen fortfarande ligger på höga nivåer. Riksbanken behöver också ta hänsyn till andra centralbankers agerande och främst Euroepiska centralbanken ECB med tanke på den svaga svenska kronan och riskerna för att importera inflation, säger Shoka Åhrman.
SEB-ekonomen Olle Holmberg är inte lika övertygad om ytterligare en höjning.
– Marknaden kommer att fortsätta spekulera i det, men vår prognos är att detta blir den sista höjningen, men det förutsätter att inflationen kommer att falla mycket under hösten, säger han till TT.
Räkna med stigande boräntor
För landets bolånetagare gav dagens inflationssiffra besked om fortsatt höga räntor – som lär hålla i sig en lång tid framåt.
– Det blir förskjutningar i och med dagens besked. Många ekonomer hoppades inför inflationssiffran på lite starkare siffror denna månad. Nu lär det höga ränteläget bestå minst ett år framåt och kanske längre än så, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken.
Bakom julis inflationssiffror finns ökade priser på livsmedel, som gått upp i pris med i snitt 1,4 procent mellan mättillfällena.
Jordbruksverket varnade igår för vad sommarens väder kan innebära för årets skörd, vilket kan få priserna att gå upp ytterligare framöver.
– Vi ser redan nu de effekterna, att man börjar plocka in prishöjningar på grund av sämre skördar, säger Ica-ekonomen Magnus Hjelmér till Aftonbladet TV.
”Kan vänta oss ökande priser”
Det i kombination med flera andra osäkerhetsfaktorer samt den svaga svenska kronan är faktorer som fortsatt kommer att hålla priserna på en hög nivå och därmed påverka de redan pressade hushållen, säger Shoka Åhrman.
Även andra utgiftsposter för svenska konsumenter lär sannolikt växa under hösten och vintern.
– Energipriserna sjönk med 15 procent från juni till juli, där kan vi vänta oss ökande priser framåt, säger Magnus Hjelmér.