Osäker framtid för digital valuta

Publicerad 2014-02-17

Dess uppfinnare är okänd – likaså framtiden.

Tar bitcoin steget från en valuta för att anonymt köpa vapen och droger till att bli en världsekonomi?

Eller är det hela bara en jättebubbla på god väg att spricka?

Bitcoins.

Ingen har så vitt känt träffat Satoshi Nakamoto. Ingen vet hur han ser ut, inte ens om det existerar någon med det namnet. Bakom pseudonymen står personen som ses som skaparen av bitcoin, den digitala valuta som de senaste månaderna fått allt mer uppmärksamhet.

När bitcoin skapades 2009 var det som en reaktion på finanskrisen 2007–2008. Här fanns en valuta som inte var styrd av någon centralbank. Då den fysiskt inte existerade, till skillnad från sedlar, och transaktioner krypterades kunde heller ingen se vilka parter som handlade med bitcoin.

Beställde mord

Det har gjort valutan tacksam för handel på nätet där köpare och säljare vill vara anonyma. Droger, vapen, falska pass och sedlar, allt har kunnat köpas på illegala webbplatser som Silk Road. När Silk Roads grundare, Ross Ulbricht, försökte att beställa ett mord ska han betalat med motsvarande 150 000 dollar i bitcoin.

Men från internets mörkaste delar har nu bitcoin tagit klivet ut och i exempelvis Stockholm och Göteborg finns restauranger och kaféer som tar emot valutan som betalmedel.

– Det är väldigt populärt inom vissa kretsar. Sedan är det jättesvårt att säga hur framtiden ser ut, säger Niklas Arwidsson.

Han är universitetslektor vid Kungliga Tekniska högskolan, har forskat kring det kontantlösa samhället och följer utvecklingen med stort intresse.

Frågetecken

Niklas Arwidsson ser dock flera frågetecken, dels dess kraftiga fluktuation – vissa dagar har kursen kunnat stiga eller sjunka med 50 procent – dels säkerhetsfrågan.

– Om du får falska sedlar eller ditt betalkort blir stulet finns ett lagverk. Risken här är att din dator kan bli hackad och du kan bli lurad vid transaktionerna.

Båda frågetecknen har också fått grund de senaste dagarna. Hackerattacker riktade mot bitcoinsajter har gjort att flera handelsplatser stoppat all handel på obestämd framtid samtidigt som kursen sjunkit radikalt.

Finansinspektionen ser också uppenbara risker.

– Det finns personer som blivit av med pengarna när man fått sin digitala plånbok hackad. Vi har hört exempel här i Sverige där man har förlorat pengar, säger Lars Malmström, chef för konsumentenheten på Finansinspektionen.

Globalt system

Samtidigt på ett kontor i centrala Stockholm sitter Christian Ander. Han är vd för växlingsföretaget BTCX som handlar med just bitcoin och är av naturliga skäl av en annan åsikt.

– Det här är ett globalt betalningssystem som kommer att revolutionera världen, hävdar han.

Företaget firar snart tvåårsjubileum och har nu enligt Ander 20 000 unika kunder.

– En tredjedel ser det som en ren investering, man vill vara med på tåget. Hälften för att de vill köpa något på nätet. Sedan har vi en liten kundkrets med e-butiker som vill sälja bitcoin de fått in.

BTCX kallar sig Sveriges största. På frågan hur många transaktioner som dagligen sker erkänner samtidigt Ander att det handlar om knappt 100 stycken, ett bevis på att verksamheten med bitcoin fortfarande är väldigt liten.

– Det totala värdet på alla bitcoin är 71 miljarder, vilket kan jämföras med 91 miljarder för svenska mynt och sedlar, säger, säger Niklas Arwidsson.

– Än så länge är det en marginell valuta.

TT

Följ ämnen i artikeln