Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Hennes jobb en ren förlustaffär

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-17

Sjukgymnaster skulle behöva jobba till 75-årsåldern

Funderar du på att bli arbetsterapeut, socionom eller sjukgymnast?

Det är en ren ekonomisk förlust.

- Ibland känner man sig nästan dum som stannar kvar bara för att det är ett intressant jobb, säger Anna-Karin Bohman, 30 år och sjukgymnast.

LÅNGA STUDIER - LÅG LÖN Sjukgymnasten Anna-Karin Bohman tjänar efter fem år i yrket 19 500 kronor. När hon började fick hon 15 000 kronor. - Det är en skrämmande dålig löneutveckling, säger hon.

Lagom in i avtalsrörelsen presenterade i går Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, sin återkommande livslönerapport. Den visar att 9 av 27 granskade utbildningar är en ekonomisk förlust lönemässigt i jämförelse med att börja arbeta direkt efter gymnasiet.

Kräver höjning

- I dessa yrken finns det många 40-talister som snart går i pension, säger Sacos ordförande Anna Ekström, som nu kräver en höjning av ingångslönen för högskoleutbildade.

Det lönar sig bättre för kvinnor än för män att utbilda sig, konstaterar Saco. Det beror inte på att kvinnliga akademiker tjänar mer än sina manliga kollegor - män kan få bra löner endast med en gymnasieutbildning. "Det alternativet finns knappast för kvinnor", skriver Saco.

Anna-Karin Bohman arbetar som sjukgymnast på ett habiliteringscenter för barn och ungdomar i Huddinge. Hon tjänar 19 500 kronor i månaden efter fem år i yrket. I ingångslön hade hon strax över 15 000.

- Jag är nedslagen men inte förvånad. Det är en skrämmande dålig löneutveckling, säger hon.

En sjukgymnast som börjar studera när han eller hon är 20 år skulle, för att inte gå back på sitt val att läsa vidare efter gymnasiet, behöva arbeta till 75-årsåldern.

Är det rimligt att det krävs ekonomisk uppoffring för att utbilda sig?

- Nej, men man måste också räkna med att vi subventionerar och stöder kraftigt via bidraget studiestödssystemet, säger utbildningsminister Thomas Östros.

"Kvinnoförakt"

Folkpartiledaren Lars Leijonborg:

- Det har varit ett kunskapsförakt och ett kvinnoförakt i politikernas roll som arbetsgivare och det måste bli ändring på det.

Nio utbildningar är en ren förlust

Helena Gunnarsson

Följ ämnen i artikeln