Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Rådet till spararna: Överge inte börsen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-05-22

Trots att kursraset fortsätter är experterna eniga: Långsiktiga aktie- och fondsparare bör inte överge börsen.

Men vissa analytiker varnar för att 2006 kan bli ett riktigt dåligt börsår.

Måndagen blev en ny svart dag på Stockholmsbörsen. Vid stängning hade börsens huvudindex fallit med 5,3 procent. Den samlade börsuppgången sedan årsskiftet, som mest 14 procent, har nu förbytts i en nedgång på drygt 4 procent.

Även i resten av Europa och i Asien fortsatte de tunga kursfallen. Och i Indien tvingades börserna stänga i förtid efter en fullständig kursslakt.

Turbulensen på världens börser har nu pågått i snart två veckor. Många aktiesparare har redan sålt och satt pengarna på banken och långt fler lär ha frestats att göra samma sak.

Men de experter på aktier och privatekonomi som TT har talat med är eniga – så länge man sparar på riktigt lång sikt bör man inte falla för frestelsen. Bakom rådet ligger det enkla faktum att genomsnittsspararen tenderar att köpa för dyrt och sälja för billigt.

– Det är alltid svårt att pricka in topparna på börsen, säger Gunilla Nyström, privatekonom på bankkoncernen SEB.

Tankeställare

Däremot tror hon att många sparare har anledning att se över sin riskfördelning och vikta om sparandet från smala högriskfonder till bredare fonder med lägre risk. Jonas Lindmark, analyschef på fondinformationsföretaget Morningstar, håller med:

– Det här (raset) borde vara en tankeställare för fondspararna, säger han.

Undantagna från rådet att vara kvar på börsen är de som behöver sina pengar på kortare sikt. Då kan det finnas anledning att flytta åtminstone en del av pengarna till någon form av räntesparande.

– Huvudregeln är att ska man använda sina pengar under den närmaste tiden så har man inte råd att ta risk, säger Gunilla Nyström.

Vad kan vi då vänta oss för börsklimat framöver? Experterna är eniga om att vi i vart fall kan räkna med en period av ökad volatilitet, det vill säga slagig handel. Ronny Jacobsson, aktiechef på Swedbank, pekar på de tvära kasten för Ericssonaktien under måndagens handel.

– Snacka om turbulens. Spänn fast säkerhetsbältena, typ!

Men när det gäller kursnivån vid årets slut går meningarna isär. Ronny Jacobsson tror fortfarande på ett kurslyft på Stockholmsbörsen på omkring 10 procent sett över hela året. Den nuvarande nedgången gör bara börsen ”mer och mer attraktiv”, säger han.

Ytterligare fall?

Jonas Lindmark håller inte med. Om de farhågor om högre räntor och en svagare dollar som utlöst kursfallet besannas, finns det ytterligare fallhöjd i aktiekurserna, anser han.

– 10–20 procent ner ytterligare tycker jag är fullt rimligt, med tanke på att det har varit en så lång och brant uppgång, säger Lindmark och fortsätter:

– Det finns fortfarande många som har vinster att ta hem. Även om börsen går ner 10 procent till så säljer de fortfarande med rejäl vinst.

Börserna i USA föll också på måndagen. Vid stängning hade Dow Jones industriindex gått ner med 0,2 procent medan Nasdaqs kompositindex sjönk med 1,0 procent.

Nordeas chefekonom Jörgen Appelgren betraktade den amerikanska nedgången som relativt begränsad, och hoppades att det kunde bidra till en lugnare utveckling i Stockholm på tisdagen.

Att Stockholmsbörsens fall är kraftigare än i USA kan, enligt Appelgren, hänga samman med att många bolag i Stockholm är beroende av råvaror.

– Det var just oro för uppblåsta råvarupriser som inledde raset, och sedan har det smittat av sig till investerare som säljer för att de är oroliga för att kurserna ska sjunka ännu mer.

Appelgren konstaterar också att Stockholmsbörsen tidigare var en av de börser som gått upp mest i år.

Mats Rörbecker/TT

Följ ämnen i artikeln