Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Ta sängvägen för mindre stress

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-04

Ny studie: Ett bra sexliv gör att man klarar jobbstressen bättre

Vad som händer hemma i sängkammaren kan påverka ditt arbete.

En ny studie visar att ett bra sexliv minskar risken att drabbas av jobbstress.

– Sexet är en buffert mot stress, säger forskaren Ann-Christine Andersson Arntén.

I sin avhandling har psykologen Ann-Christine Andersson Arntén undersökt parrelationens och sexlivets påverkan på den arbetsrelaterade stressen. Slutsatsen är att ett bra sexliv minskar risken för att drabbas för till exempel utbrändhet.

– Sexet är som en buffert, en ”krockkudde”, mot stressen, säger Ann-Christine Andersson Arntén.

Samma sak gäller med parrelationen i stort. Den som kan prata med sin partner och få stöd hemma blir inte lika stressad när chefen kommer ångande på kontoret dagen därpå.

– När du kommer hem från jobbet behöver du få återhämtning. Annars är det som att köra en maskin på högvarv, till slut går den sönder. Det är samma sak med kroppen och själen, säger Ann-Christine Andersson Arntén.

Parrelationen det bästa

För den som lever ensam kan det vara dystra nyheter. Även om goda vänner och husdjur är bra för hälsan kan de inte fylla samma funktion som en partner, enligt Ann-Christine Andersson Arntén.

– De som har djur är generellt friskare, samma gäller när man har nära vänner. Men parrelationen är ändå det allra bästa.

I arbetet med avhandlingen upptäckte Ann-Christine Andersson Arntén också att de män som mår sämst på jobbet är de som har en medelmåttig relation – inte de som har det rent uselt hemma.

”Gör något innan det är för senast”

– Det är förvånande och det slår hål på myten att killar skiljer på arbete och hem. Det visar att de jobbar på det, de funderar och mår dåligt av en halvdålig relation som man behöver göra något åt. Och det visar också att om man ska göra något åt sitt liv ska insatserna komma innan det är för sent, säger Ann-Christine Andersson Arntén.

Bland kvinnorna, däremot, var det värre att leva i en riktigt dålig relation.

– Jag vet inte varför kvinnor verkar acceptera mellanläget bättre, men jag förbereder en undersökning som ska reda på det.

Följ ämnen i artikeln