Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Regeringen bäddar för räntelyft

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-15

Stockholm

Finansplanen bäddar för räntelyft och ökar trycket på Riksbanken att revidera sin redan omstridda ränteprognos.

LO:s chefekonom Dan Andersson passar på att såga finansminister Anders Borgs politik som ansvarslös.

En rad tunga aktörer - från Konjunkturinstitutet till storbankerna - har sedan Riksbanken börjat presentera en så kallad räntebana för de kommande tre åren öppet kritiserat banken för att räkna med för låga räntor i framtiden.

I och med finansplanen, som blir offentlig på måndagen, sällar sig regeringen till kritikerna. Finansplanens räntebana toppar på 4,75 procent 2009 och sjunker därefter tillbaka till 4,25 procent 2010.

Det kan jämföras med Riksbankens senaste prognos som talar om 3,75 procent i reporänta om tre år.

Högre räntor

Resultatet låter inte vänta på sig enligt bedömare TT talat med. De korta marknadsräntorna stiger troligen redan på måndagen och drar då med sig rörliga bolåneräntor uppåt. Och på sikt lyfter även långa bolåneräntor.

Robert Bergqvist, chefsanalytiker på SEB Merchant Banking ser inget orimligt i Anders Borgs tabellverk. Det kan behövas en åtstramning om arbetsmarknaden och inflationen drar i väg på det sätt som regeringen nu räknar med, resonerar han.

Svensk ekonomi ångar på de flesta fronter. Dessutom talar en rad tunga internationella prognoser om en stark global konjunktur de närmaste åren. Och samtidigt aviserar regeringen ytterligare skattesänkningar, som i sig stimulerar tillväxten.

- Det talar för att Riksbanken faktiskt måste flytta foten till bromspedalen, säger Bergqvist.

"Väldigt ovanligt"

LO:s chefekonom Dan Andersson är kritisk och tycker att finansplanen visar att regeringen inte förmår föra en ansvarsfull finanspolitik i högkonjunkturen.

Särskilt irriterar sig Andersson på att regeringen trots överhettningstecken föreslår ofinansierade skattesänkningar.

- Detta är väldigt ovanligt. Vi har inte sett att regeringen för en expansiv politik i en extrem högkonjunktur, som gör att Riksbanken måste bromsa, sedan Kjell-Olof Feldt tappade greppet 1989, säger han.

Även Hubert Fromlet, Swedbanks chefsekonom, ser risk för tilltagande överhettningsrisk och beskriver den ekonomiska politiken som pro-cyklisk.

- Men det måste inte vara särskilt farligt. Vi har ju haft många år med svag tillväxt, tillägger han.

Flaggar för höjning före sommaren

Joakim Goksör/TT

Följ ämnen i artikeln