Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Experter: Förslaget driver upp bostadspriserna

Publicerad 2024-11-04 11.00

Skrotning av det skärpta amorteringskravet kommer att få påverkan för framförallt för förstagångsköpare enligt experter. Arkivbild.

Högre priser, främst på mindre lägenheter, men också en lättnad för förstagångsköpare. Så bedöms de nya förslagen påverka bostadsmarknaden på sikt.

En vitamininjektion för bostadsmarknaden. Det spår Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef hos Svensk mäklarstatistik, blir effekten av de nya förslag som nu presenterats kring bolån och amorteringskrav.

Precis som utredaren Peter Englund bedömer Hans Flink att det på kort sikt kan driva upp priserna något.

– När det väl vände, inflationen gick ned och energipriserna sjönk ordentligt så fick man en omvänd effekt och folk vågade planera sin framtid. Det är lite samma sak här. Signalen i sig är viktig, säger Hans Flink.

Skrotandet av det skärpta amorteringskravet, liksom förslaget om höjt bolånetak (från 85 till 90 procent), bör framförallt gynna förstagångsköpare som ska ta klivet in på bostadsmarknaden, påpekar Hans Flink:

– De som redan är inne i bostadsmarknaden ”är redan inne i kvarnen”. För dem är inte kontantinsatsen några problem. Det underlättar såklart för att komma in på bostadsmarknaden.

Mindre lägenheter

Framförallt bör effekten märkas på mindre lägenheter, bedömer Hans Flink.

– Pratar vi förstagångsköpare så är det ettor eller tvåor. Det kan vara positivt för de orter som har universitet eller arbetstillfällen, men där köpare har ansett att det varit för dyrt och det har kanske inte funnits hyresrätter.

Erik Holmberg, analytiker hos bostadssajten Hemnet, delar bilden och poängterar vilken effekt just amorteringskraven fick när de infördes.

– Tittar vi historiskt när kraven infördes 2016 och 2018 så fick det stor effekt och har framförallt hållit ned prisutvecklingen på mindre lägenheter och i storstadsområden, säger han.

Mindre påverkan

Betydligt mindre påverkan har det varit ute i landsbygd och mindre städer, enligt Erik Holmberg.

– Mot bakgrund av detta, om det nu blir verklighet av förslagen, så kommer sannolikt bostadspriserna i de större städerna och prisutvecklingen på mindre bostäder att påverkas. Jag skulle bli förvånad om det inte ger en ganska tydlig effekt.

Storbanken Nordea är mer försiktig och skriver i en analys att förslagen är ”mjukare än vad man förutspått”. En mindre, men positiv prisutveckling är att vänta men föranleder inte banken att justera upp sin prognos för bostadspriserna.