Klart: Så mycket höjer bostadsjättarna hyran i Stockholm
Publicerad 2023-02-07
Hyreshöjningen för de som bor hos de tre stora bostadsjättarna i Stockholm är klar.
Den blir i genomsnitt 4,45 procent.
– Det är den högsta höjningen på 30 år, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, till TV4 Nyheterna.
Förhandlingarna om nya hyror mellan Hyresgästföreningen och de tre stora kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem i Stockholm gick inte att lösa utan fick istället gå till parternas tvistlösningsorgan Hyresmarknadskommittén.
Där har en oberoende skiljedomare i dag tagit beslut om att hyrorna ska höjas med 4,45 procent för cirka 77 000 hyresrätter, där det bor omkring 130 000 stockholmare.
För en normtrea med en tidigare hyra på 11 500 kronor blir höjningen en dryg 500-lapp i månaden, skriver Dagens Nyheter.
Högsta på 30 år
– Det är den högsta höjningen på 30 år. Å andra sidan är det väsentligt lägre än de nio procenten som bostadsbolagen krävde från första början, så det lutar mer åt vårt håll, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, till TV4 Nyheterna.
Erik Elmgren säger också att höjningen får stora konsekvenser för hyresgästerna.
– Man måste komma ihåg att hushållens ekonomi är enormt ansträngd. Att ytterligare höja hyran med 4,45 procent kommer att påverka hyreshushållen i Stockholm mycket.
Höjningen gäller från 1 januari, vilket innebär en retroaktiv betalning för hushållen.
Från Hyresgästföreningens håll är man besviken över att bostadsbolagen inte slopat kravet om den retroaktiva betalningen, med tanke på det extrema ekonomiska läget, med hög inflation och lågkonjunktur.
Svår förhandling
– Är det något år som man, särskilt som allmännyttigt bostadsbolag, kan ha lite större överseende med den här retroaktiva hyreshöjningen så är det väl det här året, säger Erik Elmgren till TV4 Nyheterna.
Jonas Schneider, vd på Familjebostäder, säger till DN att hyreshöjningen är högre än ett normalår, men att den ändå inte täcker kostnadsökningarna för taxor, byggmaterial, räntor och löpande förvaltning.
Olle Torefeldt, tillförordnad vd på Stockholmshem, och Stefan Sandberg, vd på Svenska bostäder, säger till tidningen att det är viktigt att hyreshöjningen kom i mål, och att det varit en svår förhandling.