Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Kravet på Svantesson: "Få i gång verkstan"

Publicerad 2024-08-21

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) i Harpsund för ett år sedan. På torsdagen ska hon återigen meddela hur regeringen ser på reformutrymmet. Arkivbild.

Både LO och Svenskt Näringsliv sätter nu press på finansminister Elisabeth Svantesson (M) att lägga en expansiv höstbudget.

– Det är dags att kliva upp ur sandlådan och få i gång verkstan igen, säger LO-ordföranden Johan Lindholm.

När finansminister Elisabeth Svantesson på torsdagen ska peka ut hur regeringen ser på reformutrymmet inför höstens budget har hon ögonen på sig.

LO och Svenskt Näringsliv är överens: Det är dags att sluta spara i ladorna. Det behöver satsas mer än de 50 miljarder kronor som Konjunkturinstitutet (KI) bedömer att reformutrymmet ligger på, anser de.

– I det här läget, med en lågkonjunktur, stigande arbetslöshet och hushåll och företag som har det väldigt tufft, behövs en expansiv budget. Om det någon gång är på sin plats att verkligen satsa så är det nu, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Han ser ett reformutrymme på 65 miljarder kronor. LO:s ekonomer pratar om upp emot 100 miljarder kronor.

”Upp ur sandlådan”

– Sverige skriker efter saker som måste göras. Det är dags att kliva upp ur sandlådan och få i gång verkstan igen, säger LO-ordföranden Johan Lindholm.

Både LO och Svenskt Näringsliv vill se satsningar på infrastruktur. Johan Lindholm nämner också mer pengar till skola, vård och omsorg.

– Vi vill också se ett direkt stöd till grupper med låga och medelhöga inkomster. Det är de som håller i gång det här landet och har gjort under många år, under den nedåtgående konjunkturen och under pandemin. De har gått till jobbet varje dag och ska inte behöva gå på en svältkur, säger han.

Konkreta förslag är bland annat ett slopat karensavdrag och ett höjt barnbidrag.

”Krisbudget”

Sven-Olov Daunfeldt vill däremot inte se vad han kallar för ytterligare en ”krisbudget”. Med det menar han bland annat olika stöd till hushållen i form av höjda bidrag eller extra stöd till regioner och kommuner.

– Det är viktigt att öka incitamenten att gå från bidrag till arbete, där saknar vi reformer, säger han.

Förra året var Svenskt Näringsliv skarpt kritiskt till att regeringen pausade uppskrivningen av brytpunkten för statlig skatt. Nu räknar Sven-Olov Daunfeldt med att gränsen höjs. Han hoppas också att regeringen kommer att slopa avtrappningen i jobbskatteavdraget.

– Visst, de med högre inkomster kommer att gynnas på kort sikt, men ingen annan kommer att missgynnas. Det är en tillväxtreform som med största sannolikhet kommer att driva tillväxten i Sverige och det kommer alla tillgodo, säger han.

Följ ämnen i artikeln