Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Christofer, 28, är miljonär: ”Vill inte leva något lyxliv”

Publicerad 2024-10-26 15.30

Christofer Rube är 28 år, student – och börsmiljonär.

Men han har dåliga nyheter till den som vill göra samma resa genom snabba klipp:

– Det finns ingen genväg, säger han.

Han är en ”helt vanlig småländsk pojk”. Absolut ingen snåljåp, han unnar sig gärna en lunch ute och ett abonnemang för att följa favoritlaget Manchester United. Och han har absolut ingen fantasilön.

Christofer Rube, 28, har nått det som för många är en ouppnåelig dröm: en miljon kronor.

Tvärtom lever han just nu på CSN-bidrag som är spetsade med lite extrajobbspengar.

Men redan nu, vid 28 års ålder, har Christofer Rube från Tingsryd tagit sig över den så åtråvärda miljongränsen. Utöver det har han sparat ihop en kontantinsats på egen hand.

– Pengar innebär trygghet och frihet. Jag vill inte leva något lyxliv, men jag vill känna mig fri, säger han.

Investerat i aktier

Men hur har en 28-åring lyckats spara så pass mycket, trots en inkomst som få skulle tappa hakan över?

Metoden är välbeprövad: Ett idogt sparande och lite avkastning på det. Och hans intresse för att tjäna pengar föddes genom en minst lika välbeprövad metod.

– Jag sålde jultidningar när jag var liten och där förstod jag att man kunde tjäna pengar – och framför allt spara pengar. När jag kom upp i gymnasiet tog intresset fart på riktigt, men jag sparade bara på sparkonton. Aktierna kom senare.

Christofer Rube, som är regionchef på Unga Aktiesparare Syd, har inte gjort några riskfyllda chansaffärer. Hans metod är gammal och beprövad.

När Christofer Rube tog jobb på en lokal sparbank efter gymnasiet kom intresset igång på riktigt. Han tog sina första stapplande steg på börsen, påhejad av kollegorna. På den vägen har det fortsatt. Han har sparat mycket, oftast runt 7 500 i månaden, och investerat i en mängd olika aktier.

Men han var långt ifrån något aktieproffs direkt.

– Du kan inte gå en intensivkurs i fotboll och tro att du ska bli proffs direkt. Samma gäller med börsen, man måste träna en del för att bli bra. Man måste gneta, spara och lära sig om hur börsen funkar.

”Tipsar om snabba klipp”

Snart fick han nys om föreningen Unga aktiesparare i vilken han utvecklade sitt intresse med jämlikar. Han lärde sig också föreningens fem grundregler, som han själv följer och som diverse sparexperter ofta förespråkar:

  1. Förstå vad man köper
  2. Spara långsiktigt
  3. Spara regelbundet
  4. Sprid riskerna
  5. Håll din informerad

För några genvägar till snabb och stor rikedom finns inte att hämta på börsen, resonerar Christofer Rube. Om man inte är beredd att chansa och förlora varenda krona, vill säga.

– Nej, tyvärr är det väl klimatet i dag, att många inspireras av finansinfluencers på sociala medier som tipsar om snabba klipp. Men om ungdomar som inte har någon erfarenhet av börsen ser de här tipsen, som väldigt sällan stämmer, får de fel bild av hur börsen funkar. Det finns ingen genväg, utan det handlar om att vara långsiktig, ha tålamod och vara disciplinerad.

Christofer varnar för ”finansinfluencers på sociala medier”.

”Tar inte så lång tid”

Men du är ju så pass ung och redan börsmiljonär, är inte det en snabb väg till rikedom?

– Jag började tidigt och har varit just målmedveten, sparat ganska mycket varje månad och placerat pengarna. Om man gör det och har runt 7–8 procent i avkastning varje år så tar det inte så lång tid att komma upp i en miljon.

Vad är målet med ditt sparande?

– Jag har inte satt upp något mål i kronor och ören, men jag sparar för att jag ska ha större frihet längre fram. Jag vill åt tryggheten att veta att jag kan ha råd att gå ner i tid, ta en lite extra lång semester eller köpa en ny tvättmaskin om den går sönder. Att ha en buffert som du kan luta dig tillbaka på helt enkelt.

Du är inte ute efter ett lyxliv med fräcka bilar och resor?

– Nej, det är inte mitt syfte eller min intention. Det finns säkerligen de som har det. Men det har inte varit det som drivit mig, snarare friheten att disponera min tid.

Följ ämnen i artikeln