Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

När Buddha kom till byn

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-06-13

Templet ska rädda kommunens liv

FREDRIKA

En åtta meter hög Buddhastaty ska vaka över det lilla lappländska samhället Fredrika.

Templet uppe på berget ska frälsa den utdöende Norrlandsbygden och vända de negativa trenderna i regionen.

Aftonbladet har besökt den västerbottniska byn som fick gnistan tillbaka när Buddha kom hit.

I ett 130 år gammalt trähus med röda väggar och vita knutar intill riksväg 92 är ett provisoriskt tempel inkvarterat.

I väntan på att det stora templet "Buddhararam" ska stå färdigt får munkarna husera här.

Vardagsrummet har förvandlats till en bönesal med buddha-statyer, meditationsmattor och rökelse. I det ljusa köket med en blårutig vaxduk på bordet har stormunken Phramaha Boontin Taosiri precis intagit dagens enda måltid. Han hälsar med en enkel bugning.

Allt började 2004

Berättelsen om det buddistiska templet i byn Fredrika börjar i februari 2004. Då får Åsele kommuns kommunalråd Bert-Rune Dahlberg nys om att Värmdö Buddistiska förening vill bygga ett tempel i Lappland. Bert-Rune, en handlingarnas man, sätter sig genast på ett plan till Stockholm.

Han lyckas övertala stormunken att satsa på Fredrika. En tid senare kommer Phramaha Boontin på besök och i minus 20 grader åker de skoter ut på fjället.

-När vi var högst uppe sa han plötsligt bara att det var här vi skulle bygga templet, säger Bert-Rune Dahlberg.

I dag, drygt två år efter skoterfärden har ett tempelområde ritats upp, en åtta meter hög Buddha-staty specialbeställts från Thailand och det lilla samhället Fredrika blir sig aldrig likt.

Grävmaskinerna arbetar

Uppe på berget har de första maskinerna börjat gräva sig ner mot berggrunden. Vyn över Viskasjön och de gröna bergen är betagande. Lugnet, stillheten och närheten till både Umeå och Lycksele flygplats avgjorde när valet av tempelort bestämdes.

-Vi är väldigt nöjda med Fredrika, säger Phramaha Boontin.

-Det finns undersökningar som räknat ut att vi kommer att få 100000 besök i kommun tack vare templet och konferensverksamheten. Bara hälften är fantastiskt. Det blir ett jättelyft för hela regionen, säger Bert-Rune Dahlberg.

Fredrika består i dag av en obemannad bensinmack, en Ica-affär och en camping. De flesta av byns 300 invånarna är positiva till templet.

- Kan man vara något annat? Den här byn har varit avdankad länge och vi behövde något nytt. Jag tror på det här, säger Fredrikabon Inger Larsson.

Bert-Rune Dahlberg ler.

- Det har varit en del kulturkrockar måste jag säga. Men mest är det som en saga att vi fått buddismen hit till Lappland.

FREDRIKA

Följ ämnen i artikeln