Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Stora skillnader mellan fattig och rik

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-16

Danderydsborna 28 gånger rikare än i Timråborna

STOCKHOLM

Olika falla ödets lotter.

Ett genomsnittligt hushåll i Danderyd är 28 gånger rikare än motsvarande hushåll i Timrå, norr om Sundsvall.

Bankkoncernen Nordea har tillsammans med nationalekonomen Lennart Berg vid Uppsala universitet nyligen med hjälp av Statistiska centralbyrån ställt samman förmögenhetsutvecklingen i landet och fördelningen av densamma.

Förmögenhetstillväxten har varit mycket god under senare delen av 90-talet, men fördelningen har inte varit jämn.

Sedan början av 80-talet har de rikaste en procent av hushållen trendmässigt lagt under sig en allt större andel av den totala förmögenheten, 25 procent. Samtidigt har de tio procent rikaste hushållen drygt 60 procent av den totala förmögenheten, också det i ökande.

Få aktier i Timrå

Speciellt stor är skillnaden i innehavet av börsnoterade aktier. Det genomsnittliga hushållet i Danderyd hade 1999 en nettoförmögenhet på 5,3 miljoner kronor, varav värdet på aktier uppgick till 3,6 miljoner kronor.

I Timrå, som tillsammans med Haparanda är Sveriges "fattigaste" kommuner med en genomsnittlig nettoförmögenhet på 189 000 kronor, uppgick aktieinnehavet vid samma tid i ett genomsnittligt hushåll till 22 000 kronor.

Men sedan 1999 har Stockholmsbörsen fallit med cirka 25 procent, vilket sannolikt medfört att förmögenhetsskillnaderna krympt något, skriver Lennart Berg och Nordeaekonomerna i rapporten. Samtidigt har fastighetspriserna stigit vilket kommer fler till del, men det gynnar ändå de rika hushållen med större hus och lägenheter mest. Prisutvecklingen har under åren 2000 och 2001 varit 2-3 gånger större i storstadsområdena jämfört med exempelvis de norra länen.

Sveriges rikaste län var 1999 Stockholms län med en genomsnittlig nettoförmögenhet per hushåll på 660 000 kronor. Det var 200 000 kronor mer än närmast följande län, Kronoberg, och nästan tre gånger mer än genomsnittet för Norrbottens län som var den fattigaste regionen.

Äldre rikare

Men förmögenheten avgörs förstås inte bara av var man bor. Pengarna följer även åldern, ju äldre desto rikare. Från och med 45 år och uppåt stiger nettoförmögenheten med 300 000-400 000. Rikast är åldersgruppen 65-74 år med en genomsnittlig nettoförmögenhet på 703 000 kronor.

I undersökningen ingår följande tillgångar och skulder:

Eget hem, bostadsrätt, fritidshus, övriga reala tillgångar, bank, olika former av fonder och värdepapper, börsnoterade aktier, skattepliktiga försäkringar samt diverse skulder.

Olle Lindström/TT

Följ ämnen i artikeln