Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Se upp med laserjulen i år

Publicerad 2017-11-28

Julbelysning.

Julbelysningen blir allt säkrare. Men det finns flera saker du måste tänka på när pyntar hemmet med stjärnor och ljusslingor.
Inte minst när det gäller den senaste trenden – laserbelysning.

Att lysa upp hemmet i juletid har förmodligen aldrig varit säkrare. För några år sedan fick nästan hälften av de julprodukter som Elsäkerhetsverket testade försäljningsförbud. Förra året var det bara någon enstaka produkt som myndigheten hade anmärkningar på.

Fler och fler köper också batteridriven julbelysning, vilket är positivt ur säkerhetssynpunkt. Det säger Thomas Nilson vid Elsäkerhetsverkets produktavdelning.

Bra med batteridrift

– Batteridrift är bra eftersom det inte handlar om några höga spänningar. Det är helt klart positivt att det blir mer av det.

Men konsekvenserna av att sätta upp belysning av bristande kvalitet kan bli ödesdigra med elchock och brand som följd. Och det är extra viktigt att vara uppmärksam när du handlar julbelysning, eftersom den ofta säljs i butiker som normalt inte säljer elektriska produkter.

– Som alltid med elektriska produkter är det viktigast att kolla att de är CE-märkta. Om de ska vara utomhus ska de vara IP44-klassade. Och tar du fram gamla ljusslingor ska du se till att ha rätt transformator till, säger Thomas Nilsson.

Vid köp på nätet bör du vara extra noggrann med att kontrollera att det medföljer bruksanvisning på svenska, samt hur du går till väga vid eventuell reklamation.

”Var försiktig med barn”

Om trenden i fjol var batteridrift är laserbelysning det hetaste i år. Elsäkerhetsverket har hittills inte hittat några elektriska problem bland de produkter man skickat på test. Men det gäller att vara uppmärksam på det starka ljuset.

– Man får vara lite försiktig och se till att barn inte tittar direkt i ljuset eller kommer för nära, säger Thomas Nilsson.

Strålsäkerhetsmyndigheten har ansvar för strålskyddsfrågor. Enligt dem finns ett antal saker att se upp med gällande laserbelysning.

– Det bör finnas särskilda instruktioner som pekar på olämpligheten att sätta upp dem så att människor blir belysta – särskilt barn – på nära håll och i synnerhet om det är en produkt som tillhör laserklass 3R. Det bör också varnas för att bestråla och blända trafik, säger Martin Lindgren på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Checklista för julbelysning:

  • Om du köper en ljusslinga med transformator, tänk på vilken typ av kontakt den har.
  • Titta efter CE-märkningen. Är produkten CE-märkt uppfyller den EU:s säkerhetskrav.
  • Märketikett ska finnas, med bland annat uppgifter om tillverkare och IP-klass som visar om produkten kan användas utomhus. IP44 eller högre siffervärde gäller för att produkten ska stå emot påfrestningarna med vatten, vind och kyla.
  • Se efter att sladd och kontakt är hela och att det inte finns några sprickor.
  • Tänk på att inte placera ljusslingor nära lättantändligt material.
  • Släng ljusslingor med trasiga lampor om du inte kan byta ut dem.
  • Om det medföljer en bruksanvisning så ska den vara på svenska.

Källa: Elsäkerhetsverket