Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Spelet bakom skand(i)alen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-12-28

Det är den 15 april 2003. Rekordmånga aktieägare har tagit sig till Globen i Stockholm för att visa sin ilska mot Skandia. Den stressade presschefen konstaterar förvånat att "så här mycket folk har vi aldrig haft på en stämma tidigare". Kaffet med dopp tar snabbt slut.

Småsparare efter småsparare vinkar till sig mikrofonen för att visa sin avsky inför direktörernas rekordbonusar.

Vd Lars-Eric Peterssons försök att blidka kritikerna genom att sänka sin lön till en krona möts av tystnad.

När stämman är slut står Aktiespararna som vinnare. De lyckades få med sig de stora ägarna på kravet om en särskild utredning av Skandias kritiserade affärer. Styrelsens villkor var ansvarsfrihet och att den skulle få utse sin granskare.

Tre timmar senare har den nyvalde ordföranden Bengt Braun sparkat Lars-Eric Petersson.

Redan dagen därpå gick uppdraget till den välrenommerade advokaten Otto Rydbeck. Förslaget kom från den nyvalde ledamoten Björn Björnsson som hade goda erfarenheter av Rydbeck från deras gemensamma utredning av Trustorhärvan.

Rydbeck betonade att han arbetar på aktieägarnas mandat.

- Utredningen ska göras med tanke på vad som är bäst för aktieägarna, sa han då.

***

Drygt sju månader senare, måndagen den 1 december, intar Otto Rydbeck scenen i Skandiasalen på huvudkontoret på Sveavägen.

Massmedieuppbådet är enormt. Sveriges Television direktsänder hela den fyra timmar långa presskonferensen.

Rydbecks advokatbyrå Setterwalls har försökt tapetsera konferenslokalen med sitt namn men reklamvimplarna plockas ner av Skandia. Det här är deras show.

En erfaren medietränare från Wallenbergs maktbolag Investor har coachat revisorn Göran Tidström. Informationsdirektör Odd Eiken, som kom till Skandia direkt från pr-byrån Kreab, övervakar tillställningen.

Direktören i Sveriges största mediebolag, Bengt Braun, har också tagit hjälp av Kreab. Pr-byrån har kvällen innan levererat hela hans avgångstal.

Men Otto Rydbeck behöver ingen medieträning. I välpressad kritstrecksrandig kostym rabblar han upp anklagelserna mot de sparkade direktörerna. Han ser nöjd ut. Avslappnad och tillbakalutad tittar han knappt ner i sitt manus alls.

- Omoralen och girigheten hos ett litet antal personer i Skandias ledning är orsaken till att allt detta kunnat ske, konstaterar han.

Inte sedan han på regeringens uppdrag utredde härvan av kreditförluster i Nordbanken i början av 90-talet har han varit lika uppmärksammad.

Då beskrevs Otto Rydbeck som folkets advokat mot bankerna.

Denna måndag iklär han sig rollen som småspararnas ombud mot giriga direktörer. Enligt källor i hans omgivning stortrivs han i den rollen.

- Han har förälskat sig i tanken på att vara den som satte dit Lars-Eric Petersson inför hela svenska folket, säger en uppgiftslämnare.

En annan källa beskriver presskonferensen som ren utpressning.

- Om man har ett krav mot någon så framställer man det till honom personligen först, innan man kallar till presskonferens och börjar tala om brott, säger källan.

Otto Rydbeck har använt taktiken förr. När Nordbanksdirektörerna pressades att betala tillbaka sina fallskärmar i början av 90-talet hotades de också av en kommande rättsprocess.

Till skillnad från många andra affärsjurister verkar Otto Rydbeck gilla rampljuset.

- Det är uppenbart att han trivs i den mediala rollen. Sen är det ju bra marknadsföring för den advokatbyrå han själv företräder också, säger en advokat.

På kvällen den första december sänder SVT:s Aktuellt ett reportage om personen Otto Rydbeck. Tittarna får följa med honom i jaktmundering ut i skogen.

Advokat Otto Rydbeck gillar att nedlägga villebråd.

***

Den lyckade hanteringen av medierna löper som en röd tråd genom hela Otto Rydbecks uppdrag. Lars-Eric Petersson och Ulf Spång var storskurkar långt innan rapporten presenterades.

Redan två månader före presskonferensen den första december satt Rydbeck bredvid ordföranden Bengt Braun och förklarade inför ett medieuppbåd att utredningen stött på avancerat bokföringsfiffel.

Direktörerna hade på ett förslaget sätt sett till att Skandia tvingats betala deras lägenhetsrenoveringar - trots att de visste att all lyxrenovering skulle bekostas av dem själva.

Otto Rydbeck fick nu ytterligare ett uppdrag. Att för Skandias räkning utreda vilka rättsliga åtgärder bolaget kunde vidta.

Under veckorna som följde kunde Sveriges medier avslöja fler och fler detaljer ur den kommande rapporten. Därmed fick Skandia ett rekordstort intresse kring det som snart skulle presenteras.

Den 29 oktober polisanmäldes Lars-Eric Petersson, Ola Ramstedt och Ulf Spång.

***

När Otto Rydbeck inledde sin granskning i våras försäkrade han att ingen från Skandia skulle delta.

- Allt utredningsarbete görs av personer utanför Skandia, sa han.

Men under resans gång har Rydbeck och Tidström fått mer och mer hjälp av Skandias chefsjurist Jan-Mikael Bexhed. Bland annat följde han med när Rydbeck skulle intervjua Skandiamedarbetare och Spångs advokat Leonard Toenz i Zürich.

I dag är Otto Rydbeck och Setterwalls advokatbyrå Skandias juridiska ombud i processen mot de forna direktörerna.

Att den "oberoende" utredningen initierades av Aktiespararna hör till historien. Nu säger Otto Rydbeck:

- Vi har redovisat detta på bolagets uppdrag.

***

Rapportens syfte var att återskapa förtroendet för Skandia genom en total genomlysning av bolaget. Men någon grundlig utredning blev det aldrig.

Ganska snart stod det klart att utredarna varken granskade American Skandia eller det brittiska dotterbolaget, Skandia UK.

Rydbeck och Tidström hävdar att de inte hade full tillgång till det materialet.

- Det är ju ganska patetiskt när man läser att de inte kommer åt Skandia UK-gruppen för att det är "sekretessbelagt" material, säger en källa med stor inblick i företagets utländska affärer.

Han beskriver hur engelsmännen på företagets kontor i Southampton lade locket på de lokala bonusprogrammen och vägrade släppa uppgifterna.

Detta accepterade Rydbeck.

Det var inte bara bonusarna som därmed förblev ogranskade. Även rena mutor inom det brittiska bolaget kunde hållas hemliga, enligt Aftonbladets källa.

Fondförvaltare som ville komma in på Skandias listor - där Skandias försäkringskunder valde vilka fonder de skulle spara i - fick helt enkelt betala stora summor direkt till de engelska Skandiadirektörerna med Alan Wilson i spetsen.

- Wilson och kompani har tagit emot en och annan slant, säger källan.

Han tycker att det är helt obegripligt att bara Petersson och Spång hängs i rapporten:

- USA-chefen Wade Dokken och den brittiske chefen Alan Wilson har väldigt tveksam affärsetik, det är väl känt av oss som haft med dem att göra.

Även Aktiespararna önskar att Rydbeckutredningen lyft på fler stenar, särskilt i American Skandia.

- Om det är så enkelt att man kan dölja saker i ett dotterbolag, avyttra det och därmed lägga locket på för tid och evighet är kraven på öppenhet ingenting värda, säger chefjuristen Lars Milberg.

I dag har American Skandia sålts till den amerikanska försäkringsjätten Prudential.

Men enligt Ulf Spång, som var ytterst ansvarig för försäljningen, finns det en standardklausul i köpeavtalet som gör Prudential skyldigt att lämna upplysningar till Skandia.

Konflikten mellan Skandia och Skandia Liv tonas också ner i rapporten. Rydbeck hävdar att Skandia Liv inte har rätt att ta del av Skandias vinst på 3,2 miljarder från försäljningen av Skandia Kapitalförvaltning till Den norske Bank.

En helt felaktig verklighetsbeskrivning, anser Konsumentverkets utredare, advokaten Stefan Lindskog. Skandia Liv har tvärtom en plikt att stämma Skandia på två miljarder, enligt honom.

- Det är anmärkningsvärt att Rydbeck uppmanar styrelsen i Skandia Liv att inte driva talan mot Skandia. Han har väl färgats av att han företräder aktieägarna, säger Lindskog.

Reaktionerna bland Skandia Livs småsparare blev starka:

- Vi fick tusen nya medlemmar på en enda dag efter att rapporten publicerats. Så förbannade var människor ute i Sverige över Rydbecks slutsatser, säger Arne Ruth i föreningen "Grupptalan mot Skandia".

***

Även när det gäller renoveringarna av direktörernas lägenheter finns frågetecken.

I utredningen slår Rydbeck fast att renoveringen av den lägenhet Ulf Spång erbjöds på Strandvägen lyxrenoverades för 10,1 miljoner.

Lägenheten på Floragatan, som Lars-Eric Peterssons son skulle flytta in i, renoverades för 2,4 miljoner.

Men enligt Aftonbladets källor inom Skandiakoncernen är beloppen osäkra. Slutsummorna som Rydbeck använder är i själva verket bara budgetuppskattningar från Skandias fastighetsbolag Diligentia.

- Det är inte en siffra som stämmer. Renoveringen av lägenheten på Floragatan kostade till exempel under en miljon, säger en initierad källa.

Överåklagare Christer van der Kwast kommer nu att utreda beloppen.

- Frågan om överfakturering kommer självklart upp men jag har bara startat den delen, säger han.

***

Skandias förre ordförande Lars Ramqvist kritiseras i rapporten. Liksom bolagets revisorer.

Men de nya direktörerna och den nuvarande styrelsen får beröm. Bengt Braun som var vice ordförande under miljonrullningen går helt fri från kritik.

Rydbeck nöjer sig med att konstatera att styrelsen inte agerade när de upptäckte att Petersson slopat taket på bonusprogrammen.

Styrelsen hade kunnat sparka honom. Men det nämns inte med ett ord i rapporten, trots att det enligt aktiebolagslagen alltid är styrelsen som har det yttersta ansvaret.

***

Otto Rydbeck hävdar att Lars-Eric Petersson har plundrat Skandia på 550 miljoner kronor genom att ta bort taket i bonusprogrammet Wealthbuilder.

En stämning mot honom måste vara inlämnad före årsskiftet om bolaget ska kunna utkräva skadestånd.

Frågan är om Otto Rydbeck har tillräckligt starka bevis för att vinna en sådan rättsprocess. De bedömare Aftonbladet talat med tror inte det.

- Man pekar ganska ensidigt i en riktning. Som jag ser det ger rapporten inte stöd för det, säger advokat Jonas Benedictsson.

Ännu svårare ser det ut för riksåklagaren Christer van der Kwast. Han måste bevisa att Petersson och Spång agerat kriminellt.

- Jag tror inte att de här personerna är särskilt lätta att beslå med uppsåt att begå brott, säger Benedictsson.

***

Parterna förbereder sig för strid. Men resultatet riskerar att bli att Lars-Eric Petersson och Ulf Spång tvingas till förlikning med Skandia i det fördolda.

Så avgjordes processen i Nordbanken.

Då var det både ledning och styrelse som skulle ställas inför skranket. Denna gång har Rydbeck gett styrelsen nåd.

Ulf Spång talar om en förtalsprocess mot Otto Rydbeck. Men den kommer knappast att röna lika stor uppmärksamhet som den föreställning granskarna bjöd på den första december. Återupprättandet av Skandias skamfilade varumärke har bara börjat.

Den första akten borde få de ansvariga medierådgivarna att skåla i champagne.

Men när spelet är över och uppmärksamheten till slut lagt sig kommer ändå den företagskultur som gjorde miljonrullningen möjlig att sitta kvar i väggarna.

De har huvudrollerna i Sagan Skandia

Två giriga direktörer ansvariga för Sveriges värsta bolagsplundring genom tiderna. Den storyn skulle återupprätta Skandias förlorade heder. På vägen försvann fakta som pekade i en annan riktning. Aftonbladet har granskat spelet bakom Otto Rydbecks rapport.

Joachim Kerpner, Elisabeth Lindham

Följ ämnen i artikeln