Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

USA tynger Stockholmsbörsen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-09

En negativ inledning av den amerikanska handeln tyngde utvecklingen i Stockholm under tisdagseftermiddagen. Läkemedel och telekom fick ta på sig en del av skulden då SAX-index noterades 0,7 procent lägre.

I USA inledde börserna tisdagen nedåt. Nasdaq tyngdes bland annat av tungviktarna Cisco, Sun, Intel och Microsoft som tappade ett par procent vardera. På New Yorkbörsen föll Motorola 2 procent och operatören Global Crossing nästan 10 procent efter oro om det finansiella tillståndet i bolaget. Nasdaqs Composite index föll 1,5 procent och Dow Jones index 0,4 procent.

Efter stängning i kväll väntas Motorolas kvartalsrapport och snittprognosen är enligt First Call en förlust på 7 cent per aktie. Bolaget varnade i början av september för en lägre tillväxt i kvartalet än man tidigare räknat med.

Stockholmsbörsen föll tillbaka allt mer ju längre dagen led och på eftermiddagen var morgonens uppgång som bortblåst. Ericsson var en anledning till att börsen steg under förmiddagen men aktien tappade mark och noterades på eftermiddagen 40 öre lägre på 41 kronor. Nokia höll fast vid en uppgång på 2 kronor till 184.

Även bland operatörerna noterades aktierna överlag lägre. Tele2 lanserade på tisdagen ett GPRS-abonnemang till vrakpris vilket knappast gynnar operatörernas lönsamhet. Telia föll 1,30 till 47,10 och Tele2 7 kronor till 275. Europolitan låg stilla på 62,50.

Det fanns gott om dåliga nyheter för bankerna under tisdagen. Morgan Stanley har bestämt sig för att nedgradera hela den europeiska banksektorn till Neutral. Banken räknar dock med att de skandinaviska bankerna kan klara sig bättre än snittet. Ytterligare dåliga nyheter var Credit Suisse First Bostons vinstvarning på morgonen. Banken räknar med att redovisa en förlust på 300 miljoner schweizerfranc i det tredje kvartalet.

I Stockholm klarade sig dock bankerna hyfsat. Föreningssparbanken backade 1 krona till 109,50 medan Nordea var oförändrad på 51,50. Handelsbanken tappade också en krona till 138 och SEB 2 kronor till 67,50.

Läkemedelsbolagen bidrog till nedgången under eftermiddagen. Astra Zeneca tappade 5,50 till 482 kronor medan Pharmacia sjönk 2 kronor till 420. Astra Zeneca har sju månader efter lanseringen av Nexium i USA nått en marknadsandel på nya recept på drygt 13 procent.

Per Ericson ( )

Följ ämnen i artikeln