Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Rekordsvag dollar ger billigare varor

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-12

"Konsumenterna får bättre köpkraft”

Dollarn försvagas Amerikanska varor blir billigare att köpa för bland annat svenskar.

Dollarn börjar närma sig en bottennotering och var på onsdagsmorgonen värd 6,73 kronor.

– För konsumenten innebär det att du får mer för dina slantar, säger Nordeas chefsekonom Jörgen Appelgren till aftonbladet.se.

Den amerikanska valutan fortsätter att försvagas, inte minst eftersom många analytiker tror att den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer sänka styrräntan i nästa vecka.

– Det är förklaringen till att dollarn sjunker. Det har länge funnits problem med den amerikanska ekonomin och vi räknar med att Federal Reserve sänker räntan vid sitt möte i nästa vecka. Det påverkar i sin tur Sverige, åtminstone på de långa bundna räntorna, säger Jörgen Appelgren.

Dollarn är nu värd 6,73 kronor och närmar sig bottennivån från 2005, då den var värd cirka 6,60 kronor vilket är den lägsta nivån på tio år.

Mer för pengarna

För den som planerar att resa till USA, eller köpa varor från USA via internet, kan beskedet om den svaga dollarn komma som ett glädjebesked.

– Konsumenterna får bättre köpkraft. Det blir billigare för dem som shoppar i USA men också på hemmaplan då man får mer för pengarna när man köper importerade varor.

Även varor från andra länder kan bli billigare, eftersom andra valutor kan påverkas starkt av dollarn.

– Exempelvis brukar den kinesiska valutan ha en tendens att följa dollarns utveckling, så det kan innebära att även varor som är importerade från Kina blir lite billigare då, säger Jörgen Appelgren.

De som chockades av sommarens höjda bensinpriser kan också se en prisnedgång där.

– Eftersom priset på olja och bensin sätts i dollar så påverkas ju även de priserna, säger Jörgen Appelgren.

Globalisering

Men på Svensk Handel är man inte lika säker på att varorna blir billigare i Sverige när dollarn rasar.

– Det borde det ju bli på sikt men det hänger på hur importörerna arbetar med frågan. Många importörer säkrar ju valutat och då hänger det inte med i raset, utan det sker en fördröjning. Dessutom står varorna från USA bara för cirka tre procent av importen till Sverige. Det mesta importeras inom EU, säger David Abresparr vid Svensk Handel.

Kan du nämna några varor vars pris förmodligen kommer påverkas?

– Nej, och jag har svårt att se något genomslag, men kanske på någon enstaka vara som Harley Davidson-motorcyklar. Men många amerikanska varumärken har ju produktion i andra länder. Konsumenten tänker att nu måste Coca Cola bli billigare, men det tillverkas ju även här i Sverige. Vi glömmer bort globaliseringen.

Påverkar konkurrens

Oavsett hur de amerikanska varorna prissätts här, påverkas konkurrenskraften och det kan drabba bland annat Sverige.

– Vi har en del bolag som säljer i dollar och de får ju mindre betalt då. Det leder till att företagen får lägre vinster, säger Jörgen Appelgren vid Nordea.

I förlängningen kan minskade vinster leda till att företagen beslutar om förändringar av verksamheten.

– Det kan påverka beslut om att investera, samt att man ser över hur många anställda man vill ha. I extremfall kan verksamheter läggas ned. För ett år sedan övervägde Ford att börja sätta ihop sina bilar i USA istället för i Sverge. Sådana effekter kan det bli, att man flyttar verksamheten från västeuropa österut eller till USA.

Följ ämnen i artikeln