Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Indiska kritiseras för usla arbetsförhållanden

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-28

”Arbetarna kan inte leva på sin lön”

Arbetarna kan inte leva på sin lön och ytterst få är med i facket.

Enligt en ny rapport tillverkas Indiskas populära kläder under svåra förhållanden.

– Det är förkastligt, säger Malin Eriksson på nätverket Rena Kläder.

Indiska, med klädbutiker över hela Sverige, har de senaste åren satsat på sitt etikarbete. Bland annat har arbetarna i Indien i dag rätt till pension och försäkringar. Men när nätverket Rena Kläder besökte fyra av fabrikerna visade det sig att mycket finns kvar att göra.

– Ingen var fackligt organiserad på de fabriker vi besökte, säger Malin Eriksson, koordinatör på Rena Kläder till aftonbladet.se.

– I Indien i dag är det ett stort problem att ansluta sig fackligt eftersom man ofta utsätts för hot och repressalier från arbetsgivaren.

Men i stället för att stödja arbetarnas fackliga kamp försöker Indiska att få arbetarna att organisera sig i arbetarkommittéer tillsammans med arbetsgivaren.

Stora brister

– Det stävjar den fackliga organiseringen. Istället borde Indiska samarbeta med fack och oberoende organisationer, säger Malin Eriksson.

Enligt rapporten, som presenteras i dag, är lönerna på fabrikerna så låga att de inte går att leva på.

– Indiska ställer krav på att arbetarna ska få minimilön. Men den räcker inte att leva på. Istället borde man kräva att leverantörerna betalar ut en levnadslön. Som det är nu är systemet förkastligt och helt orimligt.

Indiska tycker att kritiken är orättvis. Att arbetarna inte går med i facket beror på att de flesta fack tillhör olika politiska partier, menar man.

– Går de med i facket betyder det att de ansluter sig till ett politiskt parti. Då blir de till exempel klassade som kommunister och det kanske folk inte vill, säger Renée Andersson, etik- och miljöansvarig på Indiska till aftonbladet.se.

Regelbundna inspektioner

– När det gäller lönerna så finns det ingen i världen som kan försörja en familj på en lön. En minimilön i Sverige är inte heller lätt att leva på. De som kritiserar måste tala om vad en levnadslön är. Det har de inte gjort, säger Renée Andersson.

Indiska genomför regelbundna inspektioner hos tillverkarna i Indien men Rena Kläder menar att de kunde ske på ett bättre sätt.

– Det är en person som ska kontrollera alla leverantörer och man gör inga oanmälda besök. Det tycker vi är en stor brist, säger Malin Eriksson.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln