Boprisfallet: ”Det är ett tungt läge”
Publicerad 2022-08-02
Enligt ny statistik fortsätter de svenska bopriserna att falla och närmar sig nu nivåerna på nedgång som rådde under finanskrisen 2008.
Enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije finns det orosmoln som kan eskalera situationen ytterligare.
– Risken finns där och gör att i alla fall jag får ont i magen.
Bopriserna i Sverige fortsätter att falla på bred front. Det visar det prisindex som SBAB tillsammans med Booli tar fram månadsvis.
Sedan maxnoteringen för både lägenheter och villor har priset fallit runt 12 procent i Stockholm vilket innebär att en lägenhet som tidigare såldes för sex miljoner kronor nu tappat omkring 720 000 kronor.
Även om nedgången inte är lika kraftig går samma nedgående temperatur att mäta över hela landet.
Nivåerna närmar sig finanskrisen
För villor blir signalen tydlig i närtid. Priserna föll under juli i samtliga regioner där mellersta Sverige sticker ut mest. Där var nedgången 6,6 procent, vilket följs av norra Sverige där prisnedgången noterades till 5 procent och i Malmöregionen som backade drygt 4 procent.
Det innebär att den negativa prisutvecklingen nu ligger i linje med det prisfall som skedde under finanskrisen 2008.
– När vi tittar på vår prognosmodell och tar hänsyn till historiska mönster så kan vi inte utesluta ett sammanlagt prisfall på runt 20 procent. Utvecklingen vi ser nu är tung, säger Robert Boije.
”Inte superförvånande”
Han betonar dock att han inte är förvånad med tanke på det ekonomiska läget.
– Det är inte superförvånande om vi ser på de enorma prisuppgångarna vi har sett under pandemin. När nu både de bundna och även de rörliga räntorna går upp är prisfallen inte märkliga sett till räntehöjningarna.
Han säger att de som är på väg ut på marknaden istället gör klokt i att ställa in sig på ytterligare nergångar.
– Mycket talar för att vi kommer att se en negativ utveckling som fortsätter under de kommande månaderna.
Orosmoln tornar upp sig
Chefsekonomen säger att han inte är särskilt orolig för bostadsmarknaden som helhet i detta läget. Men pekar på faktorer som tornar upp sig i horisonten – som kan göra en redan nedgående marknad blodröd.
– Skulle allt eskalera i höst där Europa går in i en svår depression riskerar det att spilla över på Sverige. I ett sådant läge riskerar vi att få hög inflation, höga bostadsräntor och hög arbetslöshet – samtidigt. Då får även jag ont i magen.
Även elpriserna är något som han menar är en avgörande faktor för den kommande utvecklingen.
– Det berör kanske framförallt villaköpare och är ett orosmoment. Det är svårt att säga hur mycket som redan räknats in av den utvecklingen i nuvarande priser. Vi tar inte hänsyn till elpriserna i vår prognos så det är en joker i leken minst sagt.