"Presidentmuta" gick till Swedbankkonto
Publicerad 2019-02-27
En misstänkt mångmiljonmuta till Ukrainas ökänt korrupte och brutale expresident Viktor Janukovytj gick via ett konto i Swedbank, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.
En brottsanklagad rysk oligark slussade i sin tur miljarder år efter år genom den svenska storbanken.
Det var Viktor Janukovytjs hårdföra, proryska och korrupta styre som ukrainare demonstrerade mot på Självständighetstorget i huvudstaden Kiev 2013–2014.
Blodet flöt när regimens styrkor sköt ihjäl över hundra demonstranter. Flera poliser dödades också. Janukovytj flydde till Ryssland, som då invaderade Krim.
Efter presidentens flykt framgick hur ofattbart mycket han hade berikat sig. Janukovytjs övergivna palats rymde ett eget zoo, golfbana (med monogrammerade guldklubbor), en samling veteranbilar, privat bio, guld och åter guld, de exklusivaste årgångsviner, kristallkronor och mycket mer.
Enligt åklagare förskingrade Janukovytj och kretsen kring honom omkring 200 miljarder kronor från det ukrainska folket.
– I stället för att gå till utbildning, medicin och bättre vägar gick pengarna till att bygga palats där en matta kostade lika mycket som ett sjukhus, säger den ukrainska korruptionsexperten Daria Kalenjuk i onsdagens Uppdrag granskning.
Belopp via Swedbank
När pengar i stor skala ska tvättas går de ofta till lyxkonsumtion, och slussas i komplexa transaktioner genom det internationella banksystemet.
När tv-programmets granskning av misstänkt penningtvätt i Swedbank i Baltikum nu fortsätter ges en inblick i den ukrainska korruptionsutredningen mot landets expresident. Där finns bland annat en misstänkt muta till Janukovytj på motsvarande 34 miljoner kronor 2011. Uppdrag granskning kan visa att pengarna till presidenten går via ett konto hos Swedbank i Litauen som tillhör ett mystiskt bolag vid namn Vega Holdings Limited. Det framgår också att Ukraina för två år sedan bad banken om uppgifter om kontot.
Penningtvättslagen säger att banker ska ha god kännedom om sina kunder. Om de dessutom är makthavare, eller står makthavare nära, ska särskild försiktighet vidtas.
Tillåts pågå
En annan Swedbankkund med band till makten är oligarken Iskander Machmudov, som liksom andra ryska mångmiljardärer står president Vladimir Putin nära. Det är bolag med band till Machmudov som utgör en stor del av de 50 företag som via en rad konton misstänks tvätta cirka 40 miljarder kronor mellan Swedbank och Danske Bank, och som Uppdrag granskning lyfte fram i förra veckan när skandalen kring den svenska banken briserade. Bolagen ingår i företagssfären kring den ryska koljätten Carbo One, som bland annat säljer sibiriskt kol till ett värmeverk i Stockholm.
Machmudovbolagens transaktioner tillåts pågå åtminstone varje år 2007–2015. Frågan är varför, och vilken kontroll som gjorts. För här återfinns lättidentifierade brevlådeföretag i skatteparadis och i Storbritannien, som har målvakter som döljer den egentlige ägaren, och bolag som officiellt är vilande. En spansk polisutredning anser sig också ha bevis för att Machmudov bedriver affärsverksamhet genom korruption och våld. Anklagelserna är kända sedan länge.
Full koll
– Vi håller kontinuerligt på och monitorerar allt som går genom banken enligt de riskparametrar som vi arbetar med, sade Swedbanks vd Birgitte Bonnesen till SVT i förra veckan.
Hon lade till:
– Att vi har full koll kan du vara säker på.
Bonnesen har tidigare hävdat att Swedbank har lokala kunder i Baltikum, med låg risk för penningtvätt.
Swedbank svarar inte på frågor om Janukovytj och Machmudov med hänvisning till den banksekretess som gäller om enskilda kunder. Kommunikationschef Gabriel Francke Rodau upprepar i Uppdrag granskning att banken letar riskindikatorer och lägger pussel:
– I vissa fall kunde vi ha agerat tidigare på de första pusselbitarna. Men det är lätt att säga när man har lagt hela pusslet.
Machmudov har inte svarat på frågor.
Ryssland lämnar inte ut Janukovytj, som förnekar korruption och har sagt att han störtades av våldsuppviglande demonstranter.