Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Fler och fler tappar tron på framtiden

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-31

Sveriges ekonomielit pessimistisk efter attacken mot WTC

Framtiden ser mörk ut - om man får tro Sveriges ekonomelit.

Antalet pessimister har sjudubblats på ett år.

- Det har sagts att vi nått botten men de som driver ekonomin är fortsatt pessimistiska, säger Richard Wahlund, professor på Handelshögskolan i Stockholm.

Richard Wahlund, professor i företagsekonomi.

Handelshögskolans Framtidsindikator kommer varje kvartal och bygger på svaren från ett slumpmässigt urval av personer som någon gång diplomerats från Handels.

320 personer - många chefer inom svenskt näringsliv - intervjuas om framtidsutsikterna för det egna företaget, för börsutvecklingen och tron på IT- och telekombranschen.

"New York grusade framtidstron"

Hösten svar visar att framtidstron för första gången är negativ.

- Den förhoppning som väcktes i somras när framtidstron vänt uppåt har nu grusats och händelserna i New York är sannolikt en orsak, menar Richard Wahlund som står bakom undersökningen.

Han understryker att det är förväntningarna som blivit mer negativa.

- Men ekonomernas förväntningar påverkar beteenden som kan göra att förväntningar blir självuppfyllande.

Alla är lika pessimistiska

I tidigare kvartalsrapporter har framtidstron varierat beroende på bakgrund. Den här gången finns inga skillnader mellan kön, ålder, årsinkomst, befattning eller storleken på företaget. Alla är lika pessimistiska.

När det gäller börsutvecklingen de närmaste tre månaderna är förväntningarna ännu mer negativa än den allmänna ekonomiska framtidstron för företagen.

Sedan i juni har andelen pessimister har ökat med 35 procentenheter. Mer än var fjärde tillfrågad tror att kurserna för A-aktier kommer att minska ytterligare minst 11 procent inom tre månader.

Britt Peruzzi

Följ ämnen i artikeln