Cypernsvenskarnas sparpengar lever farligt

Publicerad 2013-03-19

Hans Bertil: ”Jag får betala två gånger”

Oron stiger på Cypern efter det hårt kritiserade förslaget om en bankskatt.

Och de svenskar som bor på ön kan få betala dubbelt.

– Först beskattas mitt sparkapital här, sen betalar jag skatt i Sverige, skattepengar som i sin tur indirekt går till Cyperns lån, säger den svenske pensionären Hans Bertil Nauchman.

Sedan förslaget om att tvångsbeskatta alla cypriotiska småsparare blev känt i lördags har bankerna på Cypern varit stängda och spararnas bankkonton har varit låsta.

I det ursprungliga förslaget skulle alla bankkonton med kapital under 100 000 euro straffas med en engångsavgift på 6,75 procent, och 9,9 procent för besparingar över 100 000 euro.

Men sent i går kväll godkände Eurozonens finansministrar att Cypern bara plockar ut skatt på de konton som överstiger 100 000 euro, för att ge landet det miljardlån man behöver.

Befarar bankkollaps

Men även om det ursprungliga förslaget nu verkar gå till skrothögen, befarar många en bankkollaps när bankerna öppnar igen på torsdag. Då väntas alla med bankkonton plocka ut sina besparingar och flytta dem till andra länder.

Många av de svenskar som är bosatta på Cypern har drabbats hårt de senaste dagarna. Den svenske pensionären Hans Bertil Nauchman som har bott på Cypern i över 20 år berättar att bankomaterna de senaste dagarna varit tömda på pengar.

– Det har drabbat främst de äldre, som inte har kreditkort och som därför inte kunnat köpa mat, säger han.

Hans Bertil själv har inte kunnat komma åt sina sparpengar, men lyckades plocka ut lite pengar innan bankomaterna stängdes i lördags.

Spänd stämning

Om det första förslaget på straffbeskattning går igenom kommer han att förlora några ”tusenlappar”.

– Då kommer jag att få betala dubbelt till Cypern. Först straffskatten, och sen betalar jag ju skatt på pensionen i Sverige, vilket indirekt går till Cyperns lån.

På gatorna i turiststaden Limassol är stämningen mycket spänd. Cyprioterna oroar sig för vad som kommer att hända i framtiden och om banksystemet står kvar efter torsdag.

– Många frågar sig om utländska företag nu vågar vara kvar här. Lämnar de Cypern skulle det få förödande konsekvenser. Många man möter på gatan pratar högt om att de ogillar Merkel och Tyskland som straffbeskattar cyprioterna, men de som förstår vad det handlar om riktar sin ilska mot presidenten Nicos Anastasiades, som man tycker böjer sig för lätt för EU:s krav.

”Trovärdigheten förstörd”

En av de som cyprioter som är förbannad på presidenten är Markos, som driver kryssningsföretaget Captain Marko i Ayia Napa.

– På bara några dagar har han förstört vårt lands trovärdighet. Vår president åkte till EU:s ledare och fikade och bockade och bugade och tog emot alla förslag utan att säga emot. Även om straffskatterna inte går igenom, kommer inga företag eller affärsman ha kvar sina pengar här. Jag förstår dem helt, man kan inte ha sina pengar i ett land eller på banker som man inte kan lita på, säger Markos.

Följ ämnen i artikeln