Nordisk elitstyrka ska hitta skattesmitarna
Publicerad 2013-03-08
500 miljarder kronor redovisas inte i Sverige.
Nu sätts en nordisk elitstyrka in för att hitta internationella skattesmitare, skriver Svenska Dagbladet.
– Det har varit löjligt enkelt att ägna sig åt skatteundandragande sedan avregleringen i slutet på 80-talet, säger Torsten Fensby på Nordiska ministerrådet till tidningen.
Mellan 300 och 400 skatteexperter från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island har satts in i jakten på skattesmitarna.
Enkelt att skattesmita
Experterna ingår i den nordiska arbetsgruppen mot internationell skatteflykt, Nais, sorterat under Nordiska ministerrådet. Gruppen, som tillsattes i slutet av förra året, ska leta efter spår i skatteparadis som kan leda till upptäckt av skattesmitning, skriver Svenska Dagbladet.
– Det har varit löjligt enkelt att ägna sig åt skatteundandragande sedan avregleringen i slutet på 80-talet. Nu när de sista skatteparadisen är på väg bort kommer det att bli svårare att gömma sig. Jag tror vi kommer att få se en ny attityd till internationell skatteflykt i framtiden, säger Torsten Fensby till Svenska Dagbladet.
500 miljarder kronor
Det handlar om stora summor. Skatteverkets uppskattning visar att mellan 400 och 500 miljarder kronor inte har redovisats i Sverige, vilket innebär förlorade skatteintäkter på runt 46 miljarder kronor.
Idag finns fyra skatteparadis kvar som Sverige saknar informationsutbytesavtal med - Hongkong, Förenade arabemiraten, Qatar och Singapore. Bankerna i dessa länder har hög sekretess, samtidigt som skatten är mycket låg. Och Skatteverket ser att svenska pengar flödar in i skatteparadisen.
Nordiska ministerrådet har inlett hårda förhandlingar med de fyra länderna.
– Det gäller att få de här länderna att förstå att det bara finns en väg att gå, säger Torsten Fensby till SvD.
Avtal med över 40 länder
Mellan 2006 och 2012 ingick Sverige informationsutbytesavtal med över 40 länder. Dessa länder ska nu Nais bygga upp relationen med och påbörja ett arbete med att leta gömda pengar, skriver SvD.