SCB: Småhuspriserna har börjat vika ner lite
Uppdaterad 2017-05-10 | Publicerad 2017-04-06
Småhuspriserna har stigit med en procent under årets första kvartal, visar SCB:s småhusbarometer.
Men i hälften av alla län har priserna helt stagnerat:
– Priserna har börjat vika lite ner men det är för lite observationer för att säga att det är en trend, säger Niclas Sjölund, statistiker på SCB.
Landets villapriser fortsätter rent generellt att stiga om än blygsamt. Under årets första kvartal steg småhuspriserna med en procent, enligt SCB:s småhusbarometer.
Däremot ligger mer än hälften av Sveriges 21 län inom spannet där prisutvecklingen visar på minus en procent till plus en procent.
– De ligger där och pendlar, säger Niclas Sjölund, statistiker på SCB.
Priserna gått lite upp och ner
Under föregående period december-februari var det endast sju län som låg på den nivån.
– Det här är väl en tendens till att priserna börjar stabilisera sig från föregående månadspriser, säger Sjölund.
Priserna sjunker i sju län jämfört med fyra förra perioden och priserna ökar i endast tio län, fyra färre än tidigare. På Gotland ökar priserna allra mest med hela åtta procent. I Värmland backar priserna djupast med fyra procent.
Under samma period förra året ökade villapriserna konstant mellan mars och augusti. Sedan gick priserna ner något innan de i oktober började gå upp igen. I början av det här året har priserna legat ganska stilla under januari och februari.
– Nu har de börjat vika lite igen men det är för lite observationer för att säga att det är en trend. Det krävs mer tid för att vi ska kunna säga någonting om det.
”Beror på amorteringskravet”
Enligt Finansinspektionens årliga bolånerapport har de svenska hushållen efter att amorteringskravet infördes tagit nya bolån med mindre lån och köpt billigare bostader.
– Det finns många faktorer som gör att priserna förändras, men man kan tänka sig att det här beror på amorteringskravet, säger Niclas Sjölund.
Dock fortsätter villapriserna att öka på årsbasis jämfört med förra året. Priserna har gått upp med nio procent. Även på länsnivå är det plussiffror i samtliga län.
– Så har det varit länge.
Det steg mest i Dalarna med 16 procent och minst i Värmland med fyra procent.