Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Tummen upp för Ericsson

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-02-06

Glädjeyra på börsen i dag efter beskedet om jättevinsten

GLÄDJEBUD Ericssons vd Carl-Henric Svanberg ser positivt på framtiden efter Ericssons vinst på 5,5 miljarder. Vinsten är ett glädjebesked som påverkar både svensk ekonomi och vanliga aktiesparare. I morse steg Ericsson-aktien med 11 procent på Stockholmsbörsen.

Ericsson redovisar en oväntad vinst på 5,5 miljarder kronor för sista kvartalet 2003.

– En kanonvinst. Det bästa som kunde hända Sveriges ekonomi just nu, säger Peter Malmqvist, oberoende analytiker.

Ericssonaktien steg på morgonen med över elva procent, till 19 kronor.

Från ett företag i kris till framtidshopp. Ericssons redovisade vinst överträffade analytikernas vildaste förväntningar:

Från förlust till jättevinst

– Man kan jämföra med att de flesta analytiker räknat med en vinst på tio miljarder för hela året, säger Peter Malmqvist.

Vinsten på 5,5 miljarder kan jämföras med motsvarande period året innan – då gjorde företaget en förlust på 2,1 miljarder kronor.

Ericssons vd Carl-Henric Svanberg ser nu positivt på framtiden.

– Marknaden har definitivt stabiliserats, mobiltrafiken fortsätter att växa, säger han i ett pressmeddelande. Han fortsätter:

– Även om det största förändringsarbetet är över fortsätter vi att öka effektiviteten och att vara medvetna om kostnaderna.

Han poängterar att det blir allt mer viktigt att förstå sig på vad kunderna vill ha, och hur mycket de är villiga att betala. Bolaget räknar med att hela 80 procent av marknaden för nya abonnemang kommer att finnas i utvecklingsländer, enligt TT.

Sveriges viktigaste företag

Ericssons glädjebud påverkar både vanliga aktiesparare och svensk ekonomi i hög grad.

– Dels eftersom Ericsson är en av Stockholmsbörsens mest ägda aktier, den finns till exempel i alla fonder och alla försäkringsbolag. Dels är Ericsson förmodligen Sveriges viktigaste företag. Det är en motor för hela it-industrin, och it-industrin är i sin tur en motor för finansmarknaden, säger Peter Malmqvist.

Kan vinsten öka optimismen för hela Sveriges ekonomi?

– Ja, definitivt, även om om enskilda bolag ändå blir väldigt små om man börjar summera hela den svenska ekonomin.

Blir det rusning efter Ericssonaktien nu?

– Absolut. Det är naturligt att gripas av optimism.

Enorma förändringar

Under senhösten 2002 var Ericsson i en katastrofal situation. Företaget spåddes närma sig slutet. Aktien nådde den rekordlåga nivån 2,96 kronor. Ericsson har sedan genomfört enorma omstruktureringar. Runt hälften av de drygt 105 100 anställda har tvingats gå. Under sista kvartalet förra året minskade antalet anställda med 1 800 till 51 600. Målet om att dra ner ännu mer – till 47 000 anställda i år – står kvar trots vinsten, enligt TT.

Cecilia Gustavsson

Följ ämnen i artikeln