Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Riksbanken varnar för fallande huspriser

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-19

Vice riksbankschefen Lars Nyberg varnar för ett framtida prisfall på bostäder.

Det är ett av skälen till att han ville höja räntan redan i december.

De snabbt stigande bostadspriserna har varit ett stående samtalsämne i Riksbankens direktion under det senaste halvåret. Gång på gång har direktionens ledamöter pekat på risken för en överhettad fastighetsmarknad. Samtidigt har Riksbankens egna utredningar landat i slutsatsen att de stigande priserna går att förklara med låga räntor, stigande disponibla inkomster för hushållen och lågt nybyggande.

Negativ spiral

Men i måndagens tal varnar Nyberg skarpt för en negativ spiral med fallande huspriser.

”Min bedömning är att huspriserna och hushållens skuldsättning mycket väl kan ha nått nivåer där det finns en risk för att det uppstår en självförstärkande negativ spiral med fallande huspriser och svag efterfrågeutveckling när konjunkturen så småningom väl vänder nedåt”, säger Nyberg enligt ett förskrivet tal.

”Även om det inte – som jag redan framhållit – skulle handla om en korrigering av en övervärderad marknad, kan ett sådant anpassningsförlopp bli förhållandevis abrupt. En tidigare inledd och mer gradvis höjning av räntan skulle enligt min mening öka möjligheterna för lugnare avmattning av prisökningstakten, på ungefär det sätt som skett i Storbritannien och Australien.

Tillgångar

Nyberg konstaterar också i talet att han anser att det inte bara är inflationsutvecklingen, som ska styra Riksbankens reporäntenivå. Utvecklingen av priserna på olika tillgångar kan göra att centralbanken försöker ta hänsyn till vad som kan hända bortom den normala prognoshorisonten.

”I det här läget skulle alltså, menar jag, en tidigare inledd omläggning av politiken bidra till att minska risken för en negativ självförstärkande spiral i den konjunkturavmattning som förr eller senare kommer”, anser Nyberg.

Nyberg var en av de tre Riksbanksdirektörer som vid decembermötet röstade för att börja höja styrräntan från dagens rekordlåga nivå på 1,50 procent. Övriga tre ledamöter röstade för oförändrad ränta tills vidare och en räntehöjning stoppades genom att riksbankschefen Lars Heikensten använde sin utslagsröst.

Sten Gustafsson/TT

Följ ämnen i artikeln