Se upp - e-handel från utlandet kan bli dyrt
Uppdaterad 2017-12-08 | Publicerad 2017-12-04
Utländska sajter kan locka med frestande låga priser.
Men glöm inte att även räkna in frakt, tull och moms innan du beställer - annars kan det bli en riktig käftsmäll.
– Det kan bli dubbelt så dyrt, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter.
Vi e-handlar som aldrig förr. Julen är inget undantag. De allra flesta tänker beställa i alla fall någon julklapp på nätet.
En hel del av dom lär lockas av låga priser hos utländska sajter.
Men håll då utkik på tillkommande kostnader - annars kan det stå dig dyrt.
Fyra länder dominerar
Ungefär var fjärde paket som hanteras av Postnord kommer från utlandet. I topp ligger storfavoriten Kina. På ett år har antalet paket ökat med 65 procent från landet.
– Vi beställer allt längre ifrån Sveriges gränser än tidigare. Tidigare var det framför allt ifrån Storbritannien, Tyskland och USA. Sedan 1,5 år har Kina seglat om alla länderna, säger Carin Blom, analytiker på Postnord.
Svaret är låga priser och billig frakt.
Både Storbritannien och Tyskland däremot gynnas av Europas frihandelsavtal och har varken tillkommande tull eller moms på köpet. Beställningar från USA är nästan aldrig billig.
– Därifrån beställer man framför allt mediaprodukter och mode. Det är ofta en drivkraft att man vill åt unika varumärken som inte finns i Sverige.
Mest fördelaktigt inom EU
Det första du ska titta på när du beställer varor från ett annat land är om företaget är registrerat i ett EU-land eller utanför EU. Det är nämligen helt olika regelverk.
Inom EU har länderna ett frihandelsavtal vilket innebär att du inte behöver betala tull, svensk moms eller andra skatter på varan.
– Det är priset som står på sajten som gäller. Det ska inte tillkomma några kostnader om man inte särskilt har skrivit ut det, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter.
Kom dock ihåg att du kan behöva betala frakt. Ta reda på fraktkostnaden innan du betalar. Vissa e-handlare har dock fraktfritt om man köper för en viss summa.
– En annan EU-regel är att man har 14 dagars ångerrätt, säger Wiezell.
Det finns flera geografiska områden som inte ingår i EU:s tullområde:
- Åland
- Färöarna och Grönland
- Andorra
- Vatikanstaten
- Aruba och Nederländska Antillerna; Bonaire Curaçao, Sabam Sint-Eustatius och Sint-Maarten
- De franska utomeuropeiska territorierna; Nya Katedonien och Franska Polynesien, samt ön Saint-Pierre-et Miquelon,
Du behöver inte betala någon tull men däremot moms och eventuella andra skatter i Sverige.
Fler avgifter utanför EU
Beställer du en vara från ett land utanför EU måste du betala tull, moms och eventuella andra skatter - oavsett om varan är ny eller begagnad.
Det här gäller alltså alla länder inom Europa som står utanför EU men också övriga länder utanför Europas gränser.
– Om man köper något som verkar väldigt billigt i Kina eller USA kan det tillkomma moms, tullavgifter och skatter. Man ska inte räkna med ångerrätt och har man det så är det såklart mer komplicerat att skicka tillbaka varan liksom att reklamera den felaktiga varan och skicka den över Atlanten än inom Sverige eller Europa, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter.
Hur dyrt kan det totalt bli?
– Alltifrån många hundralappar till dubbelt så dyrt.
Tull
- Hur stor tullavgiften blir beror vad du beställt för typ av vara, vad den kostar och från vilket land den kommer ifrån. Vissa varor har ingen tullavgift alls medan andra kan ha en tullsats på upp till 20 procent. Gå in på Tullverkets hemsida och beräkna vad den totala kostnaden blir - innan du slutför köpet.
- Tullavgiften beräknas på inköpspris och fraktkostnad.
- Du behöver inte betala tull om om de varor du handlat har ett sammanlagt värde av högst 1500 kronor. Du kommer dock inte undan svensk moms.
- Hur mycket du ska betala i tull får du dock veta först när du hämtar ut ditt paket och samtidigt får din tulldeklaration. Det samma gäller momsen.
Men är det bara en myt eller kan man slippa tullavgift om man har tur?
– I dag är tullen väldigt effektiv, så den chansen är liten. Jag skulle i vart fall inte chansa, säger Carin Blom, analytiker på Postnord.
Moms
Momsen är på 25 procent på alla varor förutom livsmedel där den är 12 procent och på vissa trycksaker där den är 6 procent.
- Momsen beräknas på inköpspris, fraktkostnad och tullavgift.
- Du behöver alltid betala moms, oavsett värde på din vara.
Tulldeklaration
Du ska dessutom tulldeklarera varan. När du handlar varor på internet är det oftast företaget som transporterar din vara, till exempel Postnord, DHL eller DB Schenker, som gör tulldeklarationen åt dig. Dom ger dig fakturor och andra handlingar som följer med paketet som underlag.
Den tjänsten kostar vanligtvis kring 125–150 kronor.