Experten efter strejkbeskedet: SAS närmar sig stupet
Kan tappa 100 miljoner – varje dag
Uppdaterad 2022-07-05 | Publicerad 2022-07-04
SAS var redan skuldtyngt.
Efter att strejken blev ett faktum är den mörka ekonomiska situationen nu nattsvart.
Trots dagens besked om konkursskydd är en konkurs inte utesluten, enligt flyganalytikern Jan Ohlsson.
– Stupet kommer närmare, säger han.
SAS vd Anko van der Werff skrädde inte orden när han meddelade strejkbeskedet under måndagen:
– Vi har fått mycket pengar från skattebetalarna. Jag tycker att det är skamligt, att det här är sättet som piloterna väljer att återbetala den generositet och det tålamod som alla länder visat bolaget, sa han till den samlade presskåren.
Redan före dagens strejkbesked gick SAS på knäna. I början av året presenterade bolaget den nya sparplanen ”SAS Forward” som är tänkt att rädda dem ur den djupa ekonomiska krisen. Följs den ska man spara in 7,5 miljarder per år, enligt SAS.
Måste få in 9,5 miljarder
Men minst 9,5 miljarder behöver också komma in i form av nytt kapital. Storägaren Sverige har sagt nej till att skjuta till mer pengar, tidigare ägarna Norge likaså. Bara Danmark har meddelat att de ökar sitt ägande från 21,5 procent till upp till 30 procent. Trots det krävs det att fler investerare går in för att täcka hela beloppet om 9,5 miljarder.
När Anko van der Werff under måndagen fick frågan om bolaget skulle överleva en strejk, svarade vd:n:
– Hur i hela fridens namn ska en strejk under den mest hektiska veckan på 2,5 år hjälpa oss att hitta investerare?
Att då, mitt i högsäsong, drabbas av pilotstrejk med hundratals inställda flygningar varje dag som konsekvens – kommer inte att göra den saken bättre. Varken ekonomiskt eller ryktesmässigt, enligt de experter Aftonbladet talat med.
– Blir det strejk och tiotusentals berörs varje dag, då kommer konsumenterna aldrig att glömma SAS sommaren 2022, har den oberoende flyganalytikern Hans Jørgen Elnæs tidigare sagt till Aftonbladet.
”Förtroendet är brutet”
När strejken nu är ett faktum får han medhåll av Jan Ohlsson, även han oberoende flyganalytiker.
– Förtroendet är brutet. Ingen vill sitta med en SAS-biljett just nu. Och det blir ett enormt jobb för SAS att boka om alla resenärer nu, för det är deras jobb att se till att det görs.
Under tisdagsmorgonen meddelade SAS att de ansöker om konkursskydd i USA. Enligt SAS är åtgärden ett nästa steg i räddningsplanen SAS Forward. Planen är att bolaget ska rekonstrueras.
Det ger SAS ett andrum, menar Hans Jørgen Elnæs.
– Den skyddar SAS mot sina kreditgivare. SAS får nu arbetsro att genomföra en rekonstruktion.
”SAS har en osäker framtid”
Men det är här är inget som per automatik räddar SAS ur den ekonomiska knipan.
– De har nu tid på sig att förhandla med sina kreditgivare och genomföra SAS Forward-planen. Men SAS har en osäker framtid. Inte i morgon, inte om ett halvår, men om 2–3 år är det en fråga om var SAS är då, säger Hans Jørgen Elnæs.
När Aftonbladet pratade med Jan Ohlsson efter gårdagens strejkbesked sa han att någon omedelbar konkurs inte är sannolikt. Men de ”närmar sig ett stup”, som han uttryckte det.
– Det var så viktigt att tjäna in massa stålar under sommaren för att det skulle läggas i en liten pott. Nu riskerar man att öka på förlusten i stället samtidigt som förtroendet är brutet. Då kommer stupet närmare, kanske före årsskiftet till och med.
Det står han fast vid, även efter dagens besked om konkursskydd. En svensk konkurs är inte utesluten efter de 9–11 månader som konkursskyddet ska gälla.
– Visst kommer vi närmare stupet. Konkursskyddet var inget SAS kom på nu, det är en väl genomarbetat plan som man förmodligen skulle ha satt i bruk senare i år för att undvika en svensk konkurs.
Tappade 650 miljoner förra strejken
Under pilotstrejken i slutet av april och början av maj 2019 tappade SAS 650 miljoner kronor den dryga veckan den varande. Hur länge denna strejk kommer att pågå återstår att se.
Enligt Hans Jørgen Elnæs kan strejken kosta SAS upp till 100 miljoner kronor – varje dag.
SAS-aktie störtdyker på börsen på tisdagen. Vid 11.30 är kursen ned 13 procent.
Aftonbladet har sökt SAS.