Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Flera banker höjer sina boräntor

Publicerad 2013-06-26

Handelsbanken och Swedbank höjer sina boräntor.

I går SEB och Länsförsäkringar.

I dag följer Swedbank, Handelsbanken och SBAB efter och höjer sina boräntor.

Skakiga börser och stigande marknadsräntor har fått bankerna att agera.

I går höjde både SEB och Länsförsäkringar flera av sina räntor.

– Vi har sett en uppgång på marknadsräntorna under senaste veckan efter viss turbulens på finansmarknaden. Det återspeglas framför allt i vår förändring av de längre räntorna, säger Anders Borgcrantz, vice vd på Länsförsäkringar Bank.

”Skakar till”

Nu följer Swedbank och Handelsbanken efter. Även hos dem ändras de långa boräntorna mest. Swedbank höjer den femåriga räntan med 0,33 procentenheter till 3,55 procent. Handelsbanken ändrar motsvarande ränta från 3,22 till 3,52 procent.

Även SBAB höjer sina räntor. 3-månadersräntan höjs med 0,05 procentenheter. Övriga bindningstider höjs med mellan 0,09 och 0,39 procentenheter, skriver TT.

– Vi har krisstöd i USA och många andra länder. Minsta antydan, som vi nu sett i USA, att de här stöden ska dras in gör att det skakar till på marknaden, säger Annika Creutzer, Aftonbladets privatekonomiska expert.

Fler höjningar troligt

Creutzer ger bolånekunderna rådet att vara beredda på fler ränteuppgångar.

– Man måste ha marginal med en sparbuffert. Det är särskilt viktigt om man har rörlig ränta. Det kommer ske mer sådant här framöver, säger hon.

Riksbankens räntebesked kommer nästa vecka. Styrräntan har stor betydelse för bolånen eftersom den styr den ränta bankerna betalar på sina lån till Riksbanken.

Pendeln har svängt

Tidigare trodde de flesta experter att styrräntan skulle sänkas. Men efter den senaste tidens oro på finansmarknaden har pendeln svängt – nu spår majoriteten av ekonomerna att räntan lämnas oförändrad nästa vecka.

– Forsatt hög arbetslöshet i Sverige talar för sänkning. Att bopriserna har rusat talar mot. Bolånen är Riksbankens ansvar indirekt eftersom banken ska verka för stabilitet inom den svenska ekonomin, säger Annika Creutzer.

Följ ämnen i artikeln