Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

”Slopad fastighetsskatt sämre för unga”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-04-03

Privatekonom varnar för inflation och höjda räntor

En slopad fastighetsskatt kan bland annat innebära ränteuppgångar och en trögare bostadsmarknad.

– Det är en väldigt expansiv finanspolitik som regeringen genomdriver. Det kan i sin tur leda till inflation och höjda räntor, säger Annika Creutzer, privatekonom på Skandiabanken.

Annika Creutzer, privatekonom på Skandiabanken.

Många villaägare har länge drömt om slopad fastighetsskatt i Sverige och nu verkar det bli verklighet. Men frågan är vad det egentligen innebär.

– Det beror på hur den avskaffade skatten ska finansieras. Vem ska betala? Tidigare i valrörelsen har man sagt att man inte ska ta av några andra grupper. Det ska bli intressant att få veta hur har de ska knäcka nöten för en grupp och finansiera den utan att belasta andra människor, säger Annika Creutzer.

Vilken typ av lösningar finns det?

– Man kan höja reavinstskatten från tjugo till trettio procent och rucka på den uppskjutna reavinsskatten för att få in pengarna. Men det kan i sin tur skapa en mindre rörlighet på bostadsmarknaden där man drar sig för att sälja. Det påverkar också unga människors möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden.

Högra priser och inflation

En slopad fastighetsskatt kan enligt Annika Creutzer ge högre priser på bostäder.

– Vi betalar vad vår plånbok har råd med, det är liksom grunden. Slipper vi betala fastighetsskatt så är vi beredda att betala mer och då drivs priserna uppåt.

Annika Creutzer menar att Riksbanken nu håller ett vakande öga på utvecklingen.

– Riksbanken kan agera med räntehöjningar i förlängningen. Det är en väldigt expansiv finanspolitik som regering för. Först slopade man förmögenhetsskatten och nu pratar man om slopad fastighetsskatt. Detta kan innebära en risk för högre inflation och det är en stor fara.

Vilka drabbas hårdast?

– Unga människor med stora lån får betala ännu mer, samtidigt påverkas inte de som kunnat betala av lånen.

Läs mer:

Susanna Vidlund

Följ ämnen i artikeln