Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Pappalediga ses som svikare

Publicerad 2014-03-04

Utredare: Män som är hemma med barn anses strunta i jobbet

Trots politiska åtgärder är det fortfarande kvinnorna som är hemma mest med barnen.

På bekostnad av männens anknytning och kvinnornas karriärer och löner.

– En man som väljer att vara föräldraledig är en man som prioriterar bort jobbet, säger Ulrika Hagström, utredare vid TCO.

2012 infördes en jämställdhetsbonus för de föräldrar som väljer att dela lika på föräldraledigheten. Bonusen ger 13 500 kronor per barn, men resultatet har varit skralt. Färska siffror från försäkringskassan visar att endast en av fem föräldrar delar mer lika på föräldraledigheten på grund av jämställdhetsbonusen.

Ulrika Hagström, utredare i inom jämställdhetspolitik, arbetsliv och kön vid TCO, är förvånad över att jämställdhetsbonusen inte fått fler att dela lika på föräldraledigheten.

– Vi har räknat ut att även om mannen tjänar 10 000 kronor mer i månaden förlorar inte familjen på att han är hemma, säger hon.

Löneutveckling glöms

Dessutom glömmer många att räkna in att kvinnans lön utvecklas positivt om hon arbetar i stället för att vara hemma med barnen. Och enligt Ulrika Hagström finns det många anledningar till att dela lika på föräldraledigheten.

– Då minskar risken för separation. Om paret ändå skiljer sig ökar sannolikheten att barnen får träffa sin pappa varannan vecka, säger hon.

Men besluten om vem som ska vara föräldraledig beror i många fall på en arbetsmarknad med ett föråldrat genustänk.

– Många arbetsgivare betraktar män som att de kan välja om de vill vara hemma eller inte. En man som väljer att vara föräldraledig är då en man som prioriterar bort jobbet, säger Ulrika Hagström.

Behandlas olika

Hon menar att samma företag ser det som en självklarhet att kvinnorna ska vara hemma när de fått barn och därför behandlar dem annorlunda. Ytterligare än effekt är att många kvinnor väljer bort vissa arbetsgivare, och då speciellt de inom det privata näringslivet.

– Kvinnliga jurister vet att affärsjuridik inte går att förena med föräldraskap eftersom de kräver att de ska jobba jämt, säger hon.

Att den offentliga sektorn är bättre på att ta hand om småbarnsföräldrar har enligt henne en enkel förklaring.

– Den offentliga sektorn är kvinnodominerad. Därför har den tvingats lägga upp arbetet så att det funkar trots att flera ur personalen är föräldralediga, säger hon.

Följ ämnen i artikeln