Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

10 sista minuten-tips till deklarationen

Uppdaterad 2019-02-28 | Publicerad 2018-04-23

Nödtipsen för dig som inte deklareratNödtipsen för dig som inte deklarerat

I dag ska du lämna in din deklaration.
Här är de bästa sista minuten-tipsen inför årets deklaration.
– Gör det direkt så har du det gjort, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Du är inte ensam - många väntar med att deklarera in i det sista. Om du kan sätt igång och deklarera redan nu.

– Ska man bara godkänna sin deklaration blir det inte bättre av att skjuta på det. Gör det direkt så har du det gjort, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Har man däremot sålt aktier eller en bostad tar det längre tid och kräver mer förberedelser.

– Kolla vilket underlag du behöver. Det kan ta tid att få fram vissa underlag. Deklarera i e-tjänsten. Där är fler uppgifter redan ifyllda, du får hjälp med summeringar och du får skatten direkt uträknad säger Sjöberg.

Här är de bästa sista minuten-tipsen inför årets deklaration.

1. Deklarera digitalt

Har du inte skippat pappersdeklarationen är det dags. Du kan snabbt och enkelt deklarerar digitalt. Godkänn din deklarationen antingen via Skatteverkets app eller e-tjänst. Ska du göra ändringar eller tillägg måste du deklarera via e-tjänsten.

Om du deklarerar digitalt så prisas du dessutom med skatteåterbäringen redan 5–6 juni. Väljer du pappersblanketten får du vänta till 7–8 augusti på att få pengarna.

2. Anmäl bankkonto

En halv miljon skattebetalar riskerar att missa sin skatteåterbäring - för att de inte anmält sitt bankkonto. Från och med i år har Skatteverket slutat skicka ut utbetalningsavier till dessa. Har man inte anmält sitt bankkonto stannar pengarna hos Skatteverket på ditt skattekonto och du får alltså inte pengarna automatiskt utbetalt.

Anmäl ditt bankkonto samtidigt som du deklarerar.

3. Kolla förifyllda texten

Öppna deklarationen i appen eller e-tjänsten och kontrollera att de för ifyllda uppgifterna stämmer överens med de kontrolluppgifter du har fått exempelvis från din arbetsgivare, bank eller Försäkringskassan.

Om det är något som inte stämmer - ändra.

4. Glöm inte ändringarna

Om du har sålt en bostad, aktier eller andra värdepapper, har en enskild näringsverksamhet - då ska du lämna in en bilaga till deklarationen. Lättast är att göra det digitalt.

Skatteverket har flera nya digitala verktyg som kan hjälpa dig räkna ut det här åt dig.

5. Missa inga avdrag

Det finns mer än 60 avdrag som är tillåtna i årets deklaration. De vanligaste avdraget är resor till och från jobbet. Har du rätt till det? Har du hyrt ut din bostad eller haft dubbel bosättning? Kolla hela listan över alla avdrag - så att du inte missar något.

6. Komplettera sen

Du kan lämna in din deklaration först och göra ändringar sen. Det är förutsatt att Skatteverket inte har hunnit besluta om din slutgiltiga skatt.

Justera det du vill ändra och skicka sedan in deklarationen på nytt. Det är alltid den senast inskickade deklarationen som gäller. Kom dock i håg att deklarationen ska senast vara inlämnad den 2 maj och att Skatteverket skickar ut skatteåterbäringen redan den 5–6 juni.

Om du vill göra ändringar i din deklaration efter att Skatteverket har beslutat om din slutgiltiga skatt går det också. Du får då ansöka om att din deklaration ska omprövas.

7. Dela på avdrag

För par som äger en bostad tillsammans och har ränteavdrag delar man ofta på avdragen lika mellan de båda parterna. Om man vill dela på annat sätt än kan man ändra det. Tänk på att ni båda måste göra denna ändring för att det ska gå igenom.

Det här gäller även avdrag för rut- och rottjänster som ni gjort. De avdragen delas inte lika mellan er om ni inte ber om det.

8. Betala kvarskatt

Om du har kvarskatt som kommer bli högst 30 000 kronor slipper du att betala kostnadsränta om du gör insättningen till Skatteverket senast 2 maj.

Struntar du i det får du betala 1,25 procents ränta fram till förfallodatumet, som framgår av ditt slutskattebesked.

Har du kvarskatt på mer än 30 000 kronor har kostnadsräntan redan börjat ticka sedan 13 februari 2018. Se till att betala in detta så snart som möjligt så slipper du betala mer i räntan.

Om du inte betalar kvarskatten senast förfallodatumet stiger räntan till 16,25 procent.

9. Deklarera i tid

Om du inte godkänner och skickar in din deklaration senast den 2 maj kan du få betala en förseningsavgift på 1 250 kronor. Skjuter du på eländet ytterligare tre månader kan du få betala ytterligare 1 250 kronor.

Du kan dock ursäktas och slippa denna avgift om förseningen beror på ålder, hälsa eller något liknande.

10. Vid kris - begär anstånd

Om det blir riktigt kris och du inte kan, vill eller orkar deklarera i tid kan du få längre tid på dig att deklarera. Du loggar in på ”Mina sidor” på Skatteverket och ansöker om korttidsanstånd. Du måste dock ange en orsak till att du inte deklarerar i tid.

I stället för att lämna in deklarationen den 2 maj har du fram till den 16 maj på dig att få den klar.

Sista minuten-tips för dig som deklarerar sentSista minuten-tips för dig som deklarerar sent

Följ ämnen i artikeln