Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

”Lucka i lagen kränker människors integritet”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-24

Datainspektionen oroad - sajten backar efter Aftonbladets larm

Företaget Ratsit AB gör det möjligt för vem som helst att kostnadsfritt ta reda på hur mycket grannen tjänar.

– Det är ett stort integritetsproblem, orsakat av en lucka i lagen, säger Hans Kärnlöf som är jurist på Datainspektionen till aftonbladet.se.

I eftermiddags backade ansvariga vid sajten.

Via sajten ratsit.se kan vem som helst enkelt ta reda på vad ens arbetskamrat eller granne tjänar.

Fram till i eftermiddags fick man också ut hela personnumret på den person man sökte efter.

Nu väljer företaget att backa - lite.

Efter stormen kring avslöjandet har man nu beslutat ta bort de fyra sista siffrorna i personnumret.

- Vi har lyssnat till opinionen och tänker i första hand på individen, säger Johan Forsberg, vd.

"Inte första gången"

Företaget Ratsit AB bildades i augusti i år. Bakom Ratsit AB står enligt Hans Kärnlöf företaget Business Check AB som ska ha lanserat en rad liknande tjänster.

– Det är inte första gången som den här typen av tjänst lanseras och det är alltid samma bolag som står bakom det hela. Det heter Business Check och har tidigare startat tjänsterna SMS-upplysning och e-upplysning. Men jag tror det är första gången som tjänsten är gratis, säger Hans Kärnlöf.

Sökt utgivningsbevis

Han menar att det finns en lucka i lagen som gör det möjligt för kreditupplysningsföretag att lagligt föra register över personuppgifter, och lägga ut dem på nätet.

– Kreditupplysningsföretaget åberopar grundlagsskydd. De har fått ett så kallat utgivningsbevis för sina webbplatser, precis som traditionella massmedieföretag har. Det kan vilken person eller bolag som helst skaffa hos Radio- och TV-verket. Då är webbplatsen skyddad precis som exempelvis en tidning är.

Enligt Hans Kärnlöf var det inte lagstiftarens mening att olika webbplatser skulle kunna åberopa grundlagsskydd på det här viset och på så vis kränka den personliga integriteten.

– Det är en lucka i lagen. Kreditupplysningslagen var inte förberedd för detta. Den kom till av bara farten. Justitiedepartementet håller på med en utredning om det här som skulle ha varit klar i augusti 2004. Men den är ännu inte klar, trots våra påtryckningar, säger han.

Ingen kontroll

Hans Kärnlöf anser att det är ett stort problem när uppgifter om människors privatekonomi offentliggörs det på det här viset. Att vem som helst kan få insyn i ens ekonomi med en enkel sökning på nätet, kan uppfattas som kränkande av människor.

– De flesta vill inte få sin ekonomi offentliggjord på det här sättet. Speciellt om man exempelvis har betalningsanmärkningar. Det kanske man inte vill ståta med inför hela svenska folket.

I vanliga fall får man en kopia på kreditupplysningen om någon har begärt information om ens ekonomi. Men det får man inte om någon gör en kreditupplysning via ransit.se.

– Normalt sett kan man kontrollera att uppgifterna är korrekta. Då kan man vända sig till kreditupplysningsföretaget och begära rättelse. Man får veta att någon kontrollerat ens ekonomi och kan avgöra om personen har ett legitimt skäl.

Grundlagsskyddet innebär:

Susanna Vidlund

Följ ämnen i artikeln