Ekonomin vinner på egna bubblor

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-02-17

Jag är en bubblare.

Och allt fler av vännerna är också bubblare.

Tre tryck och vi har världens godaste mineralvatten.

Vi har varit bubblare i tre-fyra år. Det började en het sommar när jag fick nog av att det köpta vattnet ständigt tog slut.

Efter dessa år kan jag konstatera att det finns tre vinster med att göra eget bubbelvatten.

Det är framför allt ekonomiskt. Ungefär 60 kronor i månaden kostar det oss att dricka ett par liter om dagen.

Dessutom är det ekologiskt. Att transportera flaskor med vatten med lastbil, ibland från andra länder, med omlastningar och på flaskor som ska tillverkas på nytt varje gång, det tär på miljön. Visst kan det kritiseras att kolsyrepatronen också körs runt men det är ändå i så mycket mindre omfattning.

Den tredje vinsten är ergonomisk. Jag slipper bära hem flaskor med vatten. Jag sparar min rygg och lockas inte att ta bilen till affären bara för vattnets skull.

Visst kan vän av ordning hävda att det vore en ännu större vinst att dricka kranvattnet obubblat. Och det är helt rätt.

Men det bubblade vattnet både känns och ser festligare ut och det lockar hela familjen att dricka detta vatten istället för att lockas av läsk och andra mer ohälsosamma drycker. Dessutom kan det anpassat till tillfället. Serverat i vattenglas brevid vinglaset väljer jag lägre bubbelhalt och en varmt sommardag blir det lite bubbligare.

En annan fördel är att det är lägre salthalt än i de flesta köpta mineralvatten. Det är bra för hälsan, framför allt för barnen.

En fördel som hembubblare är att vi bor där det finns ett riktigt gott kranvatten. I Stockholms innerstad är vattnet fantastiskt gott (även om det är något som, enligt barnen, dinosaruriekiss).

Därför uppskattar jag också när restauranger serverar hembubblat vatten. Allt fler gör det. Några väljer dessutom att tappa på vackra karaffer som gör det behagligt att också dricka med ögonen.

Men det är ett oskick när de tar 40 kronor för några deciliter av detta kranvatten med bubblor. Mer än köpevatten ska det absolut inte behöva kosta, gärna mindre.

Kloka Louise Ungert, chef för konsumentpolitiska frågor på Konsumentföreningen Stockholm har i många år argumenterat mot vatten på flaska.

Bland annat har hon bloggat ( på louisekonsumentkoll.se) om Voss, norskt vatten på en designad och tung glasflaska som sägs vara Madonnas favorit.

Vattnet är detsamma som rinner ur kran i Voss och en kvinna i byn konstaterade att vattnet hon hade i skurspannen var värt 3 000 kronor om det räknades om till flaskvatten.

Vi är lyckligt lottade som lever i ett land som också har en mycket hög kvalitet på vattnet.

Hur mycket lägger du ner på bordsvatten?

Följ ämnen i artikeln