Svenskarna mobilsurfar utomlands som aldrig förr
Publicerad 2017-07-27
Svenskarnas mobilsurfande utomlands har ökat kraftigt sedan roamingavgifterna slopades i juni.
Det sociala livet på semestern har förändrats.
– Nu kan du titta på ditt flöde och uppdatera som du gör hemma, säger Magnus Österholm, nätexpert på Telenor.
Sedan roamingavgifterna för samtal och mobilsurf inom EU och EES-länderna togs bort den 15 juni har svenskarnas mobilsurfande nått rekordsiffror.
Telenor tog bort roamingavgifterna redan förra året. Men operatören har till skillnad från Telia, Tele2 och Tre höjt priserna på några av de gamla abonnemangen för att täcka upp för de ökade kostnaderna.
Den genomsnittliga dataförbrukningen hos Telenors kunder har ökat med närmare 1 500 procent inom EU sedan förra sommaren.
– Det är väldigt roligt för det betyder att man har börjat använda mobildata på ett sätt som man har önskat göra. Vi ser det som en förbättring och en tjänst till våra kunder. Men det är förvånande att det har ökat så snabbt och att man har tagit till sig det så fort, säger Magnus Österholm, nätexpert på Telenor.
Mobilsurfandet har ökat mest på Cypern, med över 2 500 procent. Därefter kommer Spanien och Grekland.
Avkopplad eller stressad
Nästan åtta av tio som har haft fri surf inom EU det senaste året, och som har svarat på Telenors undersökning, säger att fri roaming har förändrat deras sociala liv på semestern.
Varannan person känner sig mer avkopplad när de vet att de alltid kan vara uppkopplade. Fler har kontakt med dem där hemma när de är ute och reser och de flesta tycker att det är skönt att slippa leta efter wifi.
– Nu kan du titta på ditt flöde och uppdatera som du gör hemma. Ett annat beteende som du har när du är ute och reser är att du vill kunna använda karttjänster för att hitta. Nu kan du göra det direkt i mobilen. Sedan tror jag naturligtvis att många söker efter restaurangtips direkt i mobilen i stället för att ha med en traditionell guidebok som man hade förut, säger Magnus Österholm.
Men att vara uppkopplad hela tiden gör också att en del känner sig stressade. Ungefär fyra procent tycker att den ökade uppkopplingen gör det svårare att få kvalitetstid med sitt resesällskap.
– Det är en av riskerna med att alltid vara uppkopplad, att jobbet alltid kan nå en och att du känner ett krav på att alltid vara uppkopplad. Jag tycker att du kan ställa in stör ej-funktionen om du inte vill ha inkommande samtal och välja när du vill ha mobildata. Då har du makten helt över vad som kommer in och vad som avbryter, säger Magnus Österholm.
Stor kostnad för utlandssurf
Hos Tre ökade mobilsurfandet inom EU med över 600 procent i juni jämfört med samma månad förra året. Ökningen var störst i Kroatien, med över 1 000 procent. Grekland låg också högt upp på listan.
Hos Tele2 femdubblades surfen från utlandet under juni jämfört med samma månad förra året.
Bland deras kunder är det populärast att mobilsurfa i Spanien, Grekland och Italien.
– Vi ser att datautnyttjandet och kundernas surfande utomlands kommer att fortsätta öka. När man tittar på utlandssurfandet är det säsongsbetonat. De stora topparna är under sommaren när många är ute och reser, säger Henrik Lönnevi, affärsområdeschef för privatmarknad på Tele2.
Vad finns det för utmaningar med att det är gratis att surfa utomlands inom EU?
– Det är en stor kostnad för operatörerna. Vi som koncern har räknat med att det kommer att kosta någonstans mellan 200–300 miljoner kronor per år i ökade kostnader. Det är något som vi får förhålla oss till.