Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

En möjlig silverkant mitt i coronakrisen

Joakim Båge: Situationen är mycket värre än någon trodde

Ekonomin kommer att återhämta sig. Vissa effekter av pandemin kan dock komma att bestå. En av dem är möjligheten att jobba hemifrån. Det kan på sikt vara något positivt för bostadsmarknaden, arbetsmarknaden samt miljön, skriver Joakim Båge.

Därför skapar coronaviruset en ekonomisk krisDärför skapar coronaviruset en ekonomisk kris

Rekordlåga räntor, milslånga bostadsköer och brist på billigt tak över huvudet i de allra flesta kommuner - inte undra på att de experter jag pratade med i början av året spådde fortsatt stigande priser på bostadsmarknaden.

Men sen kom coronakrisen. Allt förändrades. Situationen är nu mycket värre än någon först trodde.

Så bör vi förvänta oss ett liknande prisfall och dramatik på bostadsmarknaden som vi redan sett på aktiemarknaden? För faktum är att coronakrisen inte träffat den svenska bostadsmarknaden med full effekt riktigt ännu, men det kommer den att göra.

Ett första tecken på en global avmattning som vi nu ser på bostadsmarknaden är att trafiken till bostadsportaler minskat med 30 till 40 procent till följd av pandemin, enligt en färsk genomgång som den amerikanska analytikern Mike Delprete gjort.

Bostadspriserna i Sverige är fortfarande nära “all-time-high” i flera svenska städer.

Men då ska vi ha i åtanke att vi pratar om en avmattning på en svensk bostadsmarknaden som länge varit överhettad. Bostadspriserna i Sverige är fortfarande nära “all-time-high” i flera svenska städer.

Skulle detta experimentet med “remote work” under coronakrisen falla väl ut, så skulle hemmet paradoxalt nog öka i personligt värde, skriver Båge.

Det finns många som är mitt inne i ett bostadsbyte och till exempel har sålt sin bostad och nu är ute och bjuder på bostäder till salu. Men vad kommer att hända om den här krisen blir värre än vad någon av oss vågat förutspå?

Den amerikanska bostadsannonssajten Zillow har studerat hur bostadsmarknaden har drabbats under tidigare pandemier. De kommit fram till slutsatsen att volymen av bostadsaffärer sjönk kraftigt, men priserna förblev ungefär desamma eller minskade något. Ingen katastrof alltså.

Kort sagt, tidigare pandemier har helt enkelt satt bostadsmarknaden på paus.

Det beror på att de som inte behövde sälja eller fick det pris som de ville ha, valde att bo kvar i sin befintliga bostad och inte sälja. Kort sagt, tidigare pandemier har helt enkelt satt bostadsmarknaden på paus.
Arbetslösheten i Sverige stiger nu kraftigt, vilket gör det svårare för folk att kvalificera för bolån. Därmed så är det naturligt att efterfrågan på köpta bostäder kommer att minska som ett resultat. 

Moteffekten är att befolkningen växer. Familjer får tillökning. Familjer splittras. Unga når vuxen ålder. Livet fortsätter. Svårt att trycka på pausknappen där.

Med låga räntor och gigantiska statliga stödpaket, som till exempel innehåller möjligheten att skjuta på skatteinbetalningar och amorteringar, så kommer det att vara relativt få som omedelbart tvingas sälja sina bostäder av akuta ekonomiska orsaker.

Många som överväger att köpa nu kan också komma att lockas av att ett ägt boende i dessa osäkra tider faktiskt bidrar med en känsla av kontroll och säkerhet. Både banker och staten kommer göra sitt yttersta för att hjälpa bostadsägare igenom krisen och undvika att utlösa en ny finanskris.

Tänk om det fungerar?

Det finns ett ordspråk som lyder ”varje moln har en silverkant.” En möjlig sådan silverkant runt detta mörka pandemimoln, för både arbetsmarknaden och bostadsmarknaden, skulle kunna vara effekten av att vi nu är mitt i ett massivt globalt experiment kring möjligheterna att sköta en mängd olika jobb från hemmet i stället för från kontoret, butiken eller fabriken.
Tänk om det fungerar?
En av skribenterna för det amerikanska affärsmagasinet Fast Company, Lindsay Tigar, påpekade just de här möjligheterna till ökad effektivitet efter coronakrisen i en uppmärksammad artikel i förra veckan: “At ha befogenhet att hantera din egen tid, utnyttja dina egna fokustoppar och inte behöva känna sig stressad av pendling, kan vara oerhört värdefullt,” skriver hon.

Skulle detta experimentet med “remote work” under coronakrisen falla väl ut, så skulle hemmet paradoxalt nog öka i personligt värde, när fler inser att det kan innebära ökad livskvalité och betydande tidsbesparingar att tillbringa mer tid hemma i stället för i en bilkö eller i en massa onödiga möten på kontoret.

Skulle också kunna innebära kortare tid för ekonomin att återhämta sig

Det skulle också kunna innebära kortare tid för ekonomin att återhämta sig, om företag och myndigheter snabbare går över till mer effektiva digitala lösningar för att sköta sina affärer.

Det skulle vidare kunna vara mer hållbart och ha övervägande positiva effekter för planeten om färre människor behövde resa så mycket hela tiden.
Min tidigare hemstad Los Angeles är världskänt för sitt beroende av bilen. Där har luftföroreningarna i princip försvunnit sen Kalifornien sattes i hemmakarantän på grund av coronaviruset.

"Den här tiden på året har vi vanligtvis bättre luft, speciellt med regnet, men nedgången i trafiken har definitivt minskat utsläppen,” säger Bill Magavern, policychef för Koalitionen för ren luft till nättidningen Curbed LA.

"Detta är en påminnelse om att den stora majoriteten av vår luftföroreningar kommer från transport av människor och varor.”
Bryn Lindblad, biträdande chef för Climate Resolve, påpekar att hon just är hoppfulla människor kommer att kunna behålla några av de positiva och bilfria vanor som de utvecklar nu.

"Det är ironiskt för mig att det är en karantänförordning som får människor att göra vad folkhälsoexperter har rådgivit dem till i åratal - att gå runt mera i grannskapet," säger hon. 

Så frågan vi bör ställa oss är när COVID-19 passerar, kommer vi ha lagt om våra resvanor, installerat fler hemmakontor, ha effektivare och mer digitaliserade företag samt en hälsosammare arbetskraft? Jag tycker att det finns anledning att hoppas på det.