Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

H&M lovar återvinning – dumpar kläder i Afrika

TT

Publicerad 2023-06-13

H&M erbjuder kunder att lämna in kläder till återvinning i deras butiker. Vissa av plaggen dumpas i stället i Afrika, visar Aftonbladets granskning. Arkivbild.

Den svenska klädjätten H&M har gått i bräschen för hållbart mode.

Men dolda spårsändare avslöjar att kläder dumpas i enorma sopberg på stränder i Västafrika, visar en granskning som Aftonbladet gjort.

Aftonbladet har granskat H&M:s klädinsamling, ett led i företagets hållbarhetsarbete där de ska bli helt cirkulära. Tidningen lämnade tio plagg till återvinning i olika H&M-butiker och fäste ”airtags”, en typ av spårare, på dem för att kunna följa var de hamnar.

Drabbar inhemsk produktion

Flera av plaggen spåras till dumpningsplatser i fattiga länder, där exporten från Europa orsakar stora miljöproblem och riskerar att slå ut inhemsk produktion.

Granskningen visar att kläderna, som var köpta på second hand-butiker i Stockholm och i gott skick, sålts vidare till mellanhänder som sorterar och exporterar second hand-kläder.

Enligt H&M själva ska plaggen i första hand säljas vidare till second hand-butiker, i andra hand återvinnas till nya kläder eller andra produkter.

Ett av plaggen, en till synes oanvänd vinterjacka, kunde spåras till en klädimportör i staden Cotonou i Benin, Afrika. Var den hamnar därefter är okänt, antingen som illegal export till Nigeria eller på en klädmarknad i närheten. Försäljare där vittnar om att de tvingas slänga hälften av de importerade kläderna från Europa, för att de är trasiga eller för varma för deras klimat.

Hälften dumpas

H&M-kläder exporteras också till Ghana, enligt granskningen. 800 miljoner second hand-plagg importeras dit varje år. Minst två tredjedelar kommer från Europa, enligt siffror från The Or Foundation, en organisation som arbetar mot kläddumpning. Även här vittnar försäljare på lokala marknader om att de tvingas dumpa omkring hälften av plaggen.

De tre återvinningsföretag som H&M sålt vidare kläder till har exporterat drygt 5 711 klädbalar dit i år, vilket motsvarar över en miljon plagg.

De dumpade kläderna blir till berg av sopor på stränder och i sjöar, och orsakar stora problem för djurliv och miljö i området.

H&M: Finns utmaningar

H&M svarar på granskningen i Aftonbladet och medger att det finns ”utmaningar kopplade till insamling och återvinning”, men säger samtidigt att de kategoriskt är emot att kläder blir avfall.

”Det går helt emot vårt arbete för att skapa en mer cirkulär modeindustri”, skriver Harsha Bammanahali, chef för cirkulärt arbete på H&M, i ett mejl till tidningen.