Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Börserna dök i hela världen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-11-13

Toppolitikerna sätts på hårda prov - igen

Än vet ingen om flygkraschen i Queens beror på ett terrordåd eller inte.

Men så länge misstanken finns får den omfattande ekonomiska och politiska konsekvenser.

Som ett brev på posten dök börserna världen över

i går. Mest föll aktierna i olika flygbolag. Stockholmsbörsen gick ner med 1,6 procent, SAS-aktien föll med det tredubbla.

Man kan tycka att det är av mindre intresse. Världen kommer att överleva även om ett och annat flygbolag försvinner.

Men under 1990-talet drog turismen om bilindustrin som världens största bransch. Resor, hotell, restaurang och annat som turister gör av med pengar på står i dag för 12 procent av världens BNP och sysselsätter 260 miljoner människor.

Det är alltså väldigt många som för sin försörjning är beroende av att vi reser. Men terrordåden i september slog med bred kraft mot resandet. Bara i den amerikanska flygindustrin har över 75 000 människor varslats.

USA är på väg mot en recession

Tyvärr är turismen inte den enda sektor som drabbats av dödspiloternas kraschlandningar. USA, den starkaste motorn i världsekonomin, är på väg mot en regelrätt recession som dock väntas bli kortvarig. Det påverkar inte bara amerikanerna. Det påverkar hela den exporterande världen.

Världens ekonomiansvariga har gjort vad de kunnat. President George W Bush har presenterat det största skattesänkningspaket världen skådat på mången god dag. Över 600 miljarder ska få de amerikanska konsumenterna att öppna plånboken igen och kickstarta den stillastående ekonomin. Än saknas dock kongressens godkännande.

Riksbankerna i Sverige, EU och USA har i rask takt sänkt räntorna med mellan en halv och en procentenhet. Tyvärr tar det minst ett år innan medicinen verkar. Och snart är den verkningslös. Det går inte att sänka mer när räntan närmar sig det diskutabla nolläget.

Före gårdagens krasch trodde man att världsekonomin skulle vända uppåt under andra halvåret nästa år. Än finns givetvis inga andra prognoser. Det enda man kan säga är det inte ser ljusare ut i dag.

Kraschen sätter dessutom världens politiker på hårda prov igen. Det beror inte bara på den gnagande misstanken om att planet kan ha varit på väg mot FN-skrapan där generalförsamlingen nyss inletts med tillresta potentater från världens alla hörn.

Utan också på att de på nytt måste förklara en redan omdiskuterad strategi mot terrorismen. Världens mest sofistikerade vapen har ännu inte bitit på bin Ladin.

Vi har gjort det lätt för terrorister

Dessutom tvingas världens ledare, inklusive Göran Persson, att på nytt hantera den skräck och rädsla som griper omkring sig. Hur säker är människan egentligen i den moderna, högteknologiska världen?

Svaret är uppenbart. Man är inte ett dugg säker. Ett fåtal galningar kan åstadkomma förödelse av en omfattning som inte går att överblicka.

Denna insikt har i höst blivit uppenbar. På sikt riskerar det politiska etablissemanget att få en diskussion på halsen om hela det moderna samhällets organisation och uppbyggnad.

Västvärlden har gjort det lätt för terrorister utan dödsångest att lyckas. Det var inte meningen.

Bara Nasdaq steg

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln