Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

9 400 får sparken från Motorola

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-12-19

Nytt krispaket från amerikanska mobiljätten

Över 9 000 personer förlorar sina jobb när Motorola lanserar ytterligare ett krispaket.

Världens näststörsta mobiltelefontillverkare måste dessutom sälja ut delar av sin verksamhet.

Allt för att klara vinstkraven nästa år.

Natten till idag, onsdag, kom chockbeskedet från teknologijätten Motorola. Företaget måste återigen skära ned på personalstyrkan, denna gången med 9 400 personer, och sälja ut företag med sammanlagt omkring 5 000 anställda.

Telekomkrisen plågar Motorola

Telekomkrisen och lågkonjunkturen i den amerikanska ekonomin har slagit hårt mot Motorola. Företaget som tidigare var världens ledande tillverkare av mobiltelefoner har förlorat sin ledande ställning till finländska Nokia. Sedan förra året har krispaketen kommit tätt och Motorola har krympt sin personalstyrka med 32 procent sedan augusti 2000.

Efter de nu aviserade neddragningarna med 9 400 kommer Motorola att ha omkring 107 000 anställda i världen.

Christopher Galvin, styrelseordförande och vd för Motorola, sade enligt nyhetsbyrån AP att nedskärningarna är nödvändiga för att klara lönsamhetskraven för nästa år. Han räknar med att Motorola ska uppvisa vinst igen vid helårsbokslutet för 2002.

”Marknadsandelen för mobiler ökar”

Enligt AP uppger Motorola att företaget ökat sin marknadsandel för mobiltelefoner med 4 procent under innevarande år och att man förväntar sig att marknadsandelen ska öka ytterligare under 2002.

Beskedet om krispaketet kom efter New York-börsernas stängning. Börserna i Europa öppnade nedåt. På Stockholmsbörsen föll både it- och telekomaktierna med tungviktarna Ericsson och Nokia i spetsen.

Aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln