Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Börsens krig mot porrkungen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-12-17

Nya regler ska sätta stopp för företaget

OM vill kasta ut porrkungen Berth Milton och hans företag Private från börsen.

Styrelsen är så bekymrad över porrföretaget att den nu ska införa etiska regler för vilka företag som ska accepteras.

- Det är Private Media Group som har lett till att vi skaffar etiska regler, säger statens representant i OM:s styrelse, Riksgäldskontorets chef Thomas Franzén, till Dagens Industri.

- Personligen är jag tveksam till om man ska handla med aktier i ett bolag vars verksamhet framställs som att den ligger nära, eller är, sexuellt utnyttjande, säger han.

Med de nya reglernas hoppas han kunna stänga Private ute från Stockholmsbörsen. Men de nya etiska reglerna ska även införas på handelsplatsen Jiway. Det kan leda till att Private också slängs ut från OM:s internationella börs, skriver Dagens Industri.

Svårt att dra gränsen

Det är inget lätt jobb den etiska gruppen har framför sig. Private är inte det enda företaget som sysslar med porr. Börsnoterade MTG:s kanal TV 1 000 lever till exempel högt på sina porrfilmer.

- Jag kan tänka mig att man drar gränser vid om företaget har den etiskt tveksamma delen som huvudsaklig verksamhet eller om det är en mindre del, säger Thomas Franzén.

En annan viktig fråga är om sex ska vara det enda som är för fult för börsen. Är vapen, tobak och alkohol bättre från moralisk synpunkt?

Etiskt regelverk

Thomas Franzén medger att det kommer att bli mycket svårt att sätta upp gränser och riktlinjer.

Tillsammans med tidigare börschefen Bengt Rydén och OM:s koncernchef Per Larsson ska han under våren försöka knåpa ihop ett etiskt regelverk som ska hindra folk från att köpa porraktier på börsen.

Vill inte avslöja något

Redan nu har gruppen en bild av hur reglerna bör se ut, men deltagarna vill inte avslöja något om innehållet ännu.

- Jag är säker på att den avvägning vi gör kommer att ifrågasättas. Men vi kan inte avstå från att diskutera problemen bara för att de är svåra, säger Thomas Franzén.

OM fick inte köpa Londonbörsen

Markus Lutteman

Följ ämnen i artikeln