Världens börser gungar

Publicerad 2011-08-05

Vände uppåt efter ny amerikansk jobbstatistik

Japan drabbades i natt av största sänkningen på flera månader.

Turbulensen på världens börsmarknader fortsatte på fredagen.

Stockholmsbörsen öppnade med en nedgång på 4 procent.

Men positiva nyheter i den amerikanska arbetsmarknadsstatistiken gjorde att börsen tog ett glädjeskutt.

Finansmarknaden är i gungning.

Stockholmsbörsen öppnade med en dramatisk nedgång på 4,0 procent. Men det inledande raset jämnades snart ut och vände uppåt. Vid några tillfällen under fredagen har marknaden legat på plus. Klockan 15.30 stod index för hela Stockholmsbörsen på 2,3 procent men bara en halvtimme senare var den nere på minus 0,2. Handeln på aktiemarknaden är livlig och vid 13-tiden hade aktier för 14 miljarder kronor omsatts, uppger Dagens Industri. Allt fler aktier började i takt med börsen också stiga i värde. Scania går bäst med en höjning på 6 procent.

Startade på -4 procent

Vid fredagens start på Stockholmsbörsen stod det klart att delårsrapporterande Securitas och Ratos A drabbats hårt av det ras som nu är inne på sin tionde dag. De föll 9 respektive 8 procent, enligt Dagens Industri. Och raset fortsatte under dagen.

Vid torsdagens stängning av Stockholmsbörsen var den totala sänkningen 4,55 procent. Nivåerna är lika låga som i maj 2010 och i nuläget är nedgången cirka 18 procent bara i år enligt Dagens Industri.

Glädjande jobbstatistik

Klockan 14.30, svensk tid, kom den amerikanska arbetsmarknadsstatistiken. Investerare höll andan för dagens viktigaste statistiska besked. Och resultatet lät inte vänta på sig för Stockholmsbörsen som tog ett stort kliv uppåt. Flera av Europas ledande börsmarknader stärktes, om än blygsamt, efter att det visat sig att den amerikanska sysselsättningen ökat mer än väntat. Utanför jordbrukssektorn ökade antalet sysselsatta med 117 000. Arbetslösheten i juli var 9,1 procent mot 9,2 i juni, rapporterar Dagens Industri.

Uppgången behövs efter en mörk inledning på fredagen. Frankfurt började med att backa 4,0 procent och Milanobörsen startade med ett fall på 3,5 procent. Också Londonbörsens index FTSE 100 började på minus 3,5 procent och stod vid 14.30-tiden på minus 2,2. Efter beskedet om den amerikanska jobbstatistiken gick London upp än mer.

New Yorks börser stängde med stora nedgångar på torsdagen och de uppgångar som skett sedan årsskiftet syns inte längre. Nasdaq föll på torsdagskvällen med 5,1 procent och Dow Jones med 4,3 procent. Gårdagens fall på Wall Street är det största sedan 2008 när finanskrisen härjade som värst. 

Dagens Industri skriver att investerarna uppträder allt mer försiktigt. Oron för att återhämtningen i den amerikanska ekonomin nu stannat upp ger ringar på vattnet och sprider sig över hela världen.

Asienbörserna föll i natt

Asiens börser föll fritt på fredagen. Klockan 07.20 var det regionala indexet MSCI Asia Apex på minus 4,7 procent, uppger Dagens Industri.

De japanska börserna drabbades av de mest dramatiska fallen sen Mars. I Japan sjönk börsen med 3,4 procent, i Hong Kong med 4,4 procent. Även Kina, Taiwan, Kuala Lumpur och Singapore är hårt drabbade.

Orsaken tros vara den ökade oron för en lågkonjunktur i USA och för att Europas statsskulder växer, skriver Dagens Industri.

Prasad Patkar, förvaltare på Platypus Asset Management, säger till Bloomberg News att de fallande börserna kan beskrivas som en "panikattack".

– Det fanns en förväntning på att lösningen med det amerikanska skuldtaksproblemet skulle utlösa ett lättnadsrally. Det verkade som om alla glömde den underliggande svagheten i ekonomin, säger han.

Hur drabbas du av
börsraset?

Följ ämnen i artikeln