Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Brödjättens oro efter elstoppet: ”Är bara början”

Skånska företag och politiker kräver elåtgärder

Publicerad 2022-08-28

Ett elavbrott som varade i en sekund påverkade Pågens leveranser i fyra veckor.

Nu fasar brödjätten inför vintern – dels för elavbrott, dels för skyhöga priser.

Tillsammans med flera livsmedelsjättar varnar de nu för konkurser och arbetslöshet.

Elpriserna tangerar återkommande nya rekordnivåer. Prisskillnaden mellan norra och södra Sverige är näst intill astronomisk.

Den utvecklingen eldar på oron för vad som väntar när årets kallare månader snart är här.

Under midsommarveckan fick Pågen ett smakprov på vad ett elstopp innebär.

Larmet: Sveriges matförsörjning på spel

I torsdags kallade därför företrädare för skånska företag och branschorganisationer tillsammans med lokala politiker till pressträff, för att belysa hur de hårt de eskalerande priserna slår mot förutsättningarna för livsmedels- och förpackningsindustrin i södra Sverige.

– Det är samtliga åtta partier på regional nivå som står bakom detta upprop från företagen om den allvarliga situationen och att åtgärder måste till omgående, säger regionrådet Anna Jähnke (M).

Anna Jähnke (M) vid torsdagens presskonferens gällande de skenande elprisernas påverkan på livsmedelsföretagen i södra Sverige.

Bakom larmet står livsmedelsjättar som Orkla Food, Pågen och Nordic Sugar och flera stora förpackningsföretag som Smurfit Kappa.

De uppger att läget nu ses som akut och varnar för att utvecklingen riskerar att sätta delar av Sveriges livsmedelsförsörjning på spel.

– Detta är ett skrik på hjälp, säger Eric White, styrelseordförande för förpackningsklustret Packbridge.

Kan tvingas lägga ner

Enligt livsmedelsproducenterna kommer ungefär 90 procent av all svensk livsmedelsproduktion från elområde tre och fyra.

– Om situationen fortsätter kan det hota vissa livsmedelsproducenters möjligheter att fortsätta bedriva verksamhet, säger Henrik Julin, vd på Orkla Foods Sverige.

Sverige är indelat i fyra elområden: Luleå SE 1, Sundsvall SE 2, Stockholm SE 3 och Malmö SE 4. I norra Sverige produceras det mer el än det förbrukas. I södra Sverige är det tvärt om.

Även Berith Apelgren, informations- och hållbarhetschef på Pågen, uttrycker oro inför det rådande läget och vad som väntar framåt.

– Det har ju pratats väldigt mycket om hur viktigt det är med en stark svensk livsmedelsförsörjning och att beredskapen måste stärkas. Det som händer nu är precis raka motsatsen. Det måste till en förändring för det kan inte se ut så här månad efter månad, säger Berith Apelgren.

Bageribolagets produktion står för runt hälften av brödmarknaden i Sverige och klassas som ett samhällsviktigt företag.

Varnar för skyhöga priser

De höga elpriserna får stora effekter genom hela kedjan i svensk livsmedelsproduktion.

– Vi ser ju hur hårt det här slår mot bönderna som befinner sig i första produktionsledet. Samtidigt kan vi ju bara konstatera att det inte går att förädla några produkter utan rimlig nivå på energi. Det innebär även att vi redan nu kan konstatera en minskad exportefterfrågan på vissa av våra produkter, säger Berith Apelgren.

Berith Apelgren, informations- och hållbarhetschef på Pågen.

Hon säger att de prishöjningar som nu är ett faktum i svenska butiker inte är något mot vad som kan komma om elpriserna fortsätter mot nya rekordnivåer under vintern.

– Det är viktigt att förstå att de ekonomiska konsekvenser som kriget i Ukraina fört med sig ännu inte har slagit igenom till konsumenterna. De första ökningarna kommer att synas först under september månad i butikerna.

– Det är ju bara en början som vi har sett hittills, och priserna kommer fortsätta öka.

Matkassarna har blivit allt dyrare under året. Priserna på exempelvis kaffe, tomater och mjölkprodukter har gått upp rejält – och värre kan det bli, varnar livsmedelsjättarna.

Ingen el – inget bröd

Berith Apelgren lyfter även fram en annan orosfaktor: Risken för tillfällig frånkoppling av el på grund av elbrist. Det har Svenska Kraftnät tidigare för varnat som möjligt under vintern.

– Det får inte hända. Om vi får minskad produktionstid blir störningarna enorma och vi klarar inte att få ut den mängd bröd som går åt i Sverige.

Under midsommarveckan fick Pågen ett smakprov på vad ett elstopp kan innebära. Då skedde ett avbrott, en så kallad ”glitch”, på mindre än en sekund.

– Vad vi fått höra berodde det på en instabilitet i kraftledningarna och innebar att alla ugnar och kontrollpaneler var tvungna att startas om. Effekten blev att vi levererade ut fem procent mindre under det första dygnet efter stoppet, och vi hade kvarvarande problem under fyra veckor.

Tanken på längre och återkommande stopp är svindlande, säger Berith Apelgren.

– Då är slutsatsen att det antagligen inte kommer att vara fyllda butikshyllor i livsmedelsaffärerna under den perioden om det sker.